„Jak šmakuje Moravskoslezsko“ a Regionální potravina

9. 8. 2018

Tisková zpráva

Karlova Studánka 9. srpna 2018 – V sobotu 11. srpna vypukne gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Do Karlovy Studánky by měli zamířit všichni, kteří holdují dobrému jídlu a skvělé zábavě. Horské lázně navíc nabídnou příjemné útočiště před letním hicem. V rámci festivalu se budou také předávat ceny Regionální potravina Moravskoslezského kraje. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji letos ucházelo 96 produktů od 33 výrobců.

Gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ se uskuteční v sobotu 11. srpna 2018 v Karlově Studánce. Koná se už od roku 2011 a jeho hlavní myšlenkou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky zdejších restaurací. Letošní ročník opět snoubí kulinařinu s kulturou. Můžete si užít ranní piknik s moderátorkou Ivou Kubelkovou, následovat bude gastroshow Marka Raditsche a Jana Punčocháře. O hudební zážitky se postará Marek Ztracený a skupiny Xindl X, Dolbend a BosoBos.

A kde jinde představit vítěze letošního klání Regionální potravina Moravskoslezského kraje a předat jim ocenění, než právě tady. Značka Regionální potravina již devátým rokem propaguje výrobky jednotlivých krajů, podporuje domácí producenty lokálních potravin a motivuje zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 527 oceněných produktů.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Ocenění budou vítězům předávat jejich zástupci: za Ministerstvo zemědělství Dana Třísková, vedoucí Oddělení potravinového řetězce a za Státní zemědělský intervenční fond Pavel Jaroš, ředitel Regionálního odboru Opava.

A které výrobky zvítězily v Moravskoslezském kraji letos?

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Tatínkova šunka

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

 

Sýry, včetně tvarohu

Jesenický bochník

Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba

 

Mléčné výrobky ostatní

BIO Mléko kozí

Vítkovská zemědělská s.r.o.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Rychvaldský chléb, pšenično – žitný

Rychvaldská pekárna s.r.o.

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JABLKOVÉ POKUŠENÍ

Cukrárna u Vlasty s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SMRKOVÉ VÝHONKY

Solertus, s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

džem výběrový borůvky fructusterrae

S U P R E M U S, spol. s r.o.

 

Ostatní

PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ světlá speciál 00 extra

MLÝN HERBER spol. s r.o.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.