Facebook  Youtube
Regionální potravina

Jihočeští producenti slavnostně převzali značky Regionální potravina

21. 9. 2020

Sobotní Městské slavnosti v Prachaticích letos oživilo také udělování značky Regionální potravina za Jihočeský kraj. Tamní producenti letos přihlásili do soutěže 61 výrobků, mezi nejlepších devět se probojovaly třeba jablkovice s karamelem nebo makovičník.

Odborná porota udělila značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

Bělčický bok

Zemědělské družstvo Bělčice

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky

Jihočeské Jerky s.r.o.

3. 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR

Jaroslav Auský

4. 

Mléčné výrobky ostatní

Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka

Jana Drobilová Holcová

5. 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Makovičník

Galaxie spol. s.r.o.

6. 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Jogurtový makovníček

Jana Vlachová

7. 

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM

Lihovar Lžín, spol. s.r.o.

8. 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ

ZAS Dražice, a.s.

9. 

Ostatní

JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI

Tilapia s.r.o.

Slavnostního předávání se na Velkém náměstí v Prachaticích osobně  zúčastnil ředitel Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu České Budějovice Jiří Chmel.

Mezi vítěznými výrobky bylo letos i Jihočeské hovězí jerky (sušené maso), to se vyrábí v Hlinsku na Českobudějovicku. Jeho výrobce Pavel Jelínek neskrýval radost, před lety totiž začínal s podnikáním od nuly: „ To že jsme zabodovali v soutěži Regionální potravina,  vnímám jako povzbuzení a potvrzení, že ve firmě děláme naši práci dobře. Vsadili jsme na odlišný výrobní postup než konkurence, vyrábíme ručně a nebáli jsme se přijít s příchutěmi, které jinde nenajdete.“

Zelenožluté logo s nápisem Regionální potravina může oceněný výrobek používat 4 roky. Mimo jiné spotřebiteli ukazuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Značku můžou získat jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. 

Mapa webu

Copyright 2015-2020 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.