VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Jihomoravský kraj ocení nové držitele značky Regionální potravina

29. 8. 2019

V neděli 1. září proběhnou Jihomoravské dožínky v Brně. V rámci bohatého programu této slavnosti budou v 15 hodin předány s velkou gratulací certifikáty novým nositelům značky Regionální potravina. „Rodina“ těch nejlepších lokálních produktů se tedy opět oficiálně rozšíří.

V brněnské metropoli měla při výběru hodnotitelská komise těžkou práci. Vybrala ty opravdu jedinečné regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které ctí řemeslo, odpovědný přístup a především místní suroviny. Celkem se v Jihomoravském kraji do soutěže přihlásilo 51 výrobců se 193 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vyhrát však mohlo pouze devět nejlepších, jeden za každou kategorii.

Jihomoravské dožínky v Brně mají dlouholetou tradici a bohatý program. Konají se 1. 9. na Mendlově náměstí a v zahradě Augustiniánského opatství. Již od 10 hodin si budete moci prohlédnout jarmark řemesel a regionálních produktů, nakoupit si a také zabavit své ratolesti programem pro děti. Setkáte se tu s kulturními zážitky, jakou jsou například Big band Mr. Swing Brno, Divadlo Radost, dechovkou Bojané, folklórní soubory Javorník či Jánošíček. Ve 13 hodin stojí za to se zúčastnit dožínkového průvodu z Žerotínova náměstí na Mendlovo náměstí. Ve 14.30 pozdraví všechny návštěvníky a hosty hejtman a v 15 hodin budou vyhlášeny výsledky soutěže Regionální potravina. V 17 hodin dojde k pokusu o rekordní dožínkový věnec a poté ještě bohatý program pokračuje až do 19.30. Jihomoravské dožínky mají tedy co nabídnout dětem i dospělým, obzvlášť pokud rádi ochutnají krajové dobroty.

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2019 oficiálně obdrží tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Gothajský salám

Josef Jůza

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Slanináda

Chuť Moravy s.r.o.

 

Sýry včetně tvarohu

Zrající kozí sýr Cabra al vino

Markéta Palánová

 

Mléčné výrobky ostatní

Ovčí jogurt

Michala Zdrubecká

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Chléb benešovský

DOPES, s.r.o.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Větrník

Jiří Grygar

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Jablečný mošt Rubín

ZEAS Lysice, a.s.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu   

AGRO Brno - Tuřany, a.s.

 

Ostatní

Pstruh uzený

S.M.K., a.s.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.