Karlovarský kraj je bohatší o nové vítěze značky Regionální potravina

21. 7. 2017

Tisková zpráva

Karlovy Vary, 21. července 2017 – V osmém ročníku soutěže o značku Regionální potravina nesmí chybět ani Karlovarský kraj. Má čestnou úlohu pro letošní rok tuto prestižní soutěž uzavřít. Řadu oceněných výrobků dnes završilo 9 nových přírůstků. O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 124 produktů od 27 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ostatní.

Výrobky hodnotily dvě šestičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Krajské soutěže o titul Regionální potravina přinesly výsledky už poosmé. Prestižní značku získávají ty nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

U spokojených spotřebitelů všech krajů ČR, ale i u výrobců obliba značky Regionální potravina stoupá. Dokazuje to i stoupající počet přihlášených výrobků. V loňském roce jich bylo 82 od 21 výrobců, letos už 124 od 27 producentů. Nejvíce jich bylo přihlášeno v kategorii Ostatní, kde byla konkurence celkem 46 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2017 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

LAHŮDKOVÉ ŠPEKÁČKY

HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

CEPÍN

ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY - DOUBÍ

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR

JIŘÍ SÝKORA, VELKÉ HLEĎSEBE

 

Mléčné výrobky ostatní

KRAVSKÉ MLÉKO PASTEROVANÉ – JERSEY MLÉKO

HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŽANDOVSKÝ CHLÉB

PETR HNAT, DOLNÍ ŽANDOV

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

TVAROHOVÝ DORT

JITKA HLAVSOVÁ, LOKET

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

PROKOP – JANTAR PIVO LEŽÁK POLOTMAVÉ NEFILTROVANÉ

ING. VLADIMÍR LAŽANSKÝ, CHYŠE

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM HRUŠKA, LEVANDULE

ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ

 

Ostatní

MED Z VČELAŘSTVÍ M+M – MED KVĚTOVÝ PASTOVÝ

MIROSLAV DIMO, VERUŠIČKY

 Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 F E S T I N G s.r.o.

Škroupova 957/4, Hradec Králové

IČ: 42196345

 Lukáš Vacek - Jednatel společnosti

T: 602 252 242

E: vacek@festinghk.cz

 Kontaktní osoby:

Ing. Kateřina Papíková     T: 604 427 860         E: papikova@festinghk.cz

Bc. Anna Krempová           T: 734 147 009        E: krempova@festinghk.cz

Jan Březina, DiS.               T: 736 253 563        E: brezina@festinghk.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.