VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Karlovarský kraj ukončil soutěž o Regionální potravinu

27. 6. 2019

Ostrov 27. června 2019 – Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 dnes provoněly multifunkční sál VEJŠKOVKA v Ostrově, který se stal místem „zasedání“ hodnotitelské komise. Ta vybírala vítěze za daný kraj. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už po desáté. Letos se zde ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. Největší zájem byl o kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin a Alkoholické a nealkoholické nápoje.

 

Dnešním dnem skončilo soutěžní klání o Regionální potravinu 2019. Karlovarský kraj byl posledním v pořadí, kde letos hodnotitelská komise rozhodovala o nových vítězích. Regionální potravina slaví 10 let své existence a za tu dobu si vybudovala renomé a popularitu. Značka je určena pouze pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

 

O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin a Alkoholické a nealkoholické nápoje. Právě dnes hodnotitelská komise v Karlovarském kraji rozhodovala, kterých devět výrobků ocenění získá. V každé kategorii může zvítězit jen jediný výrobek. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2019 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

PIKANTNÍ KLOBÁSA SE SÝREM

Karlovarské uzeniny s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VEPŘOVKA

Roman Krčma, Karlovy Vary

 

Sýry včetně tvarohu

Triangl - čerstvý sýr s pažitkou

STATEK BOR ZEOS, spol. s r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

KEFÍR

Jiří Sýkora, Velká Hleďsebe

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

MAKOVEC

Eva Veselá, Otročín

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karlovarský věneček

Cukrárna ONDRA s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

KYNŠPERSKÝ ZAJÍC 12% MEDOVÝ LEŽÁK

Kynšperský pivovar s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Žlutické sušené VIŠNĚ

REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o.

 

Ostatní

BIO MED KVĚTOVÝ

Ing. Dušan Michálek, Kyselka

 

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.