Na hradě Lokti se budou předávat ocenění Regionální potravina za Karlovarský kraj

6. 10. 2017

Tisková zpráva

Karlovy Vary, 6. října 2017 – Osmý ročník předávání prestižních ocenění Regionální potravina uzavírá Karlovarský kraj. Proběhne v sobotu 7. 10. v rámci Vinobraní na hradě Lokti za účasti náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra a ředitele Regionálního odboru Ústí nad Labem Karla Sekáče ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Vítězové zde byli vybrání ve všech 9 kategoriích. O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 124 produktů od 27 výrobců. Pestrost zdejších výrobků dokládá fakt, že největší zájem byl o kategorii Ostatní.

 

Vinobraní na Lokti se koná po celý víkend 7. a 8. října, a to od 10 hodin dopoledne až do 20 hodin večer. Jeho mottem je letos výrok J. W. Goetha: „Víno rozradostňuje lidská srdce.“ K ochutnání a koupi zde najdou návštěvníci vína od zavedených vinařů, kteří měli úspěch i v minulých ročnících, ale i novinky. Hrát bude cimbálovka „Morava“, zatančí folklórní soubor „Dyleň“. Hudebně se bude činit ještě mnoho dalších těles všech žánrů, mimo jiné uslyšíte i nestárnoucí písničky Jirky Schelingera v podání jeho bratra a skupiny Milan Schelinger Band. K ochutnání bude kromě vína i vynikající burčák a dokonce i místní mandlovice. Udílení cen Regionální potravina proběhne v sobotu ve 13 hodin z rukou náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra a ředitele Regionálního odboru SZIF Ústí nad Labem Karla Sekáče ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Výrobky letos hodnotily dvě šestičlenné komise zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR ocenila celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze středních Čech. O tuto značku se zde letos ucházelo 81 produktů od 23 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly cukrářské výrobky včetně cukrovinek, kam bylo přihlášeno 15 výrobků.

Letos už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

U spokojených spotřebitelů všech krajů ČR, ale i u výrobců obliba značky Regionální potravina stoupá. Dokazuje to i stoupající počet přihlášených výrobků. V loňském roce jich bylo 82 od 21 výrobců, letos už 124 od 27 producentů. Nejvíce jich bylo přihlášeno v kategorii Ostatní, kde byla konkurence celkem 46 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2017 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

LAHŮDKOVÉ ŠPEKÁČKY

HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

CEPÍN

ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY - DOUBÍ

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR

JIŘÍ SÝKORA, VELKÉ HLEĎSEBE

 

Mléčné výrobky ostatní

KRAVSKÉ MLÉKO PASTEROVANÉ – JERSEY MLÉKO

HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŽANDOVSKÝ CHLÉB

PETR HNAT, DOLNÍ ŽANDOV

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

TVAROHOVÝ DORT

JITKA HLAVSOVÁ, LOKET

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

PROKOP – JANTAR PIVO LEŽÁK POLOTMAVÉ NEFILTROVANÉ

ING. VLADIMÍR LAŽANSKÝ, CHYŠE

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM HRUŠKA, LEVANDULE

ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ

 

Ostatní

MED Z VČELAŘSTVÍ M+M – MED KVĚTOVÝ PASTOVÝ

MIROSLAV DIMO, VERUŠIČKY

 Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF je dále zprostředkujícím subjektem v Operačním programu Rybářství a v národních dotacích, zajišťuje také propagaci značek kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.