Na Zahradě Čech se bude předávat ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje

14. 9. 2017

Tisková zpráva

Litoměřice, 14. září 2017 – V Ústeckém kraji se bude zítra oficiálně udělovat prestižní značka Regionální potravina vyhodnoceným vítězným výrobkům. Slavnostní akt proběhne na Zahradě Čech v Litoměřicích rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Sekáče, za SZIF pogratuluje vítězům ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč. Hodnotitelská komise to zde neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Z devíti kategorií našlo své vítěze osm z nich.

Podzimní zahradní veletrh Zahrada Čech, jenž už podruhé získal titul Rodinné stříbro Ústeckého kraje, patří mezi největší výstavy svého druhu nejen na Severu Čech. Je zaměřen na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody. Letos probíhá již od 15. až do 23. září, tedy jako vždy celých 9 dní. Veletrhnabídne tradiční prodejní sortiment: sazenice, ovocné i okrasné stromky, květiny, trvalky, bylinky, ovoce, zeleninu, cibuloviny, bonsaje, skleníky, novinky v zahradní technice od sekaček a křovinořezů až po pily, rekultivátory a traktůrky nebo kompostéry, zahradní nábytek, domácí potřeby a řadu další praktické techniky. Výstavu provází bohatý program, jehož součástí jsou populární umělci, soutěže a programy pro rodiny s dětmi.

V rámci slavnostního zahájení zde proběhne v pátek 15. 9. ve 13 hodin předání práva užívat logo Regionální potravina všem letošním výhercům, jimž předají prestižní ocenění opravdoví sekáči resortu zemědělství, a to náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a ředitel Regionálního odboru SZIF Ústí nad Labem Karel Sekáč.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 obdržely následující výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM

DANIEL STŘÍBRNÝ, LOUNY

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VEPŘOVÉ MASO OD ZRCADLA

VAROZA, S.R.O., BŘEZNO U CHOMUTOVA

 

Sýry včetně tvarohu

JULČIN TUČNÝ TVAROH S MEDEM

BARBORA MAREŠOVÁ, BŘVANY

 

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ KEFÍR

JAKUB LAUŠMAN, DRŽOVICE

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ONĎASŮV PODMÁSLÁK

JIŘÍ ONDEČKO, DĚČÍN

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KARAMELOVÝ VĚTRNÍK

JANKA KOVANDOVÁ, LIBOUCHEC

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SEDMÝ SCHOD

ŽATECKÝ PIVOVAR, SPOL. S R.O., Žatec

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KVĚTÁK

PETR TŮMA, TEREZÍN

 

Ostatní

NEUDĚLENO

 Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 výrobků od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.