O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová

9. 10. 2019

Kvůli špatným podmínkám chovu skotu přišel Kefír od výrobce Jana Svatošová – Mléčná farma Jehnědí o značku Regionální potravina Pardubického kraje. Kontrola Státní veterinární správy potvrdila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ji administruje.

Z pravidelných kontrol dozorových orgánů (Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa) u výrobků oceněných značkou kvality Regionální potravina vyplývá, že se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. Pokud dozorová organizace zjistí jakoukoli nesrovnalost, SZIF situaci okamžitě řeší. V případě závažného pochybení značku odebírá a informuje veřejnost. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná.

Produkt Kefír firmy Jana Svatošová – Mléčná farma Jehnědízískal značku Regionální potravina Pardubického kraje v roce 2018. Zvítězil v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Kontrola ze strany Státní veterinární správy zjistila závažná porušení zákona na ochranu zvířat: V hospodářství byl téměř všechen skot ve zhoršené výživné kondici, většina zvířat byla ustájena v nevyhovujících podmínkách, na pastvině za domem se vyskytovalo velké množství potenciálně nebezpečných předmětů a další porušení.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět se obratem řeší a předává dozorovým orgánům k prošetření. Cílem SZIF je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.

 

Vladimíra Nováková

Tisková mluvčí

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.