Facebook  Youtube
Regionální potravina

Oslavte masopust „výslužkou“ z Regionálních potravin

31. 1. 2013

Ochutnejte vybrané pochoutky z masa od poctivých řezníků oceněné značkou Regionální potravina, která je synonymem kvality a tradice. Máte k tomu dobrý důvod: období po svátku Tří králů až do Popeleční středy (letos 13. února) je tradičně spojeno s masopustem. Člověk v něm má nabít sílu z masa a pochoutek všeho druhu před čtyřicetidenním půstem. Hodování, ale i tancovačky nebo masopustní průvody jsou jeho neodmyslitelnou součástí.

S Regionální potravinou si můžete vychutnat zabijačkové pochoutky z lokálních surovin. Co takhle vyzkoušet Trefilovu masopustní klobásu z Řeznictví H+H z Moravskoslezského kraje? Na výběr jsou i oceněné tlačenky: Lomnická tlačenka světlá z Jatek Lomnice z Libereckého kraje nebo Dubická tlačenka speciál od Dubické zemědělské a.s. z Olomouckého kraje. Pochutnáte si i na jihočeské Uzené krkovičce z komína od Libora Nováka, Doupovské klobáse od Josefa Pelanta z Plzeňského kraje nebo Stařečském pečeném kolenu od Karla Doležala z Vysočiny a mnohém dalším…

Výrobky místních řezníků a uzenářů mnohdy nedostanete v běžné nabídce supermarketů. Stojí ale za to se za nimi vydat do místních řeznictví. Čím se oceněné výrobky liší od běžné produkce? „Jsme rodinná firma, máme víc než 110 let. U nás se dědí řemeslo z rodiny na rodinu a s tím předáváme i tradiční recepty a důraz na kvalitu,“ říká řezník František Dolejší z Davle, jehož klobása Frantík získala ocenění Regionální potravina Středočeského kraje v roce 2012.

K masopustnímu hodování patří kromě masa i sladké pochoutky: koblihy, boží milosti (smažené sladké pečivo), vrkoče (pletené věnce z těsta na vánočku) či koláče. I v této kategorii má značka Regionální potravina co nabídnout: Dobřejovický vdolek od společnosti Bagety Stap ze Středočeského kraje, jihočeský Krumlovský koláč z Pekařství NODES, Hanácký koláč z Cukrářství a pekařství Mezice nebo Krchlebský koláč z Chodska od Heleny Konopíkové.

Gastronomický výlet můžete navíc spojit i s poznáváním tamních zvyků. K masopustu, hlavně k jeho posledním dnům (jinak nazývaným také jako šibřinky, fašank či ostatky), v mnoha regionech patří tradiční průvody masek a maškar. Ty na Hlinecku se dokonce dostaly na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Zdejší masopustní maškary zůstaly totiž téměř nezměněné po několik generací. Průvod maškar, který vede strakatý se ženuškou, doprovází muzika a obejdou postupně celou vesnici. U každého domu průvod zastaví a vykoleduje si něco k jídlu, pití i zlaťák na přilepšenou. Obchůzka je ukončena obřadem porážení jedné z masek – kobyly. Ta se po chvíli opět vzkřísí k životu podle symboliky konce zimy a očekávání nového začátku s přicházejícím jarem.

Tradiční masopustní průvod můžete vidět 2. února na Staročeském masopustu v Hamrech (od 8 do 16.30 hod.), 9. února v obcích Studnice a Vortová (od 8 a 9 hodin) a 12. února ve skanzenu Veselý Kopec od 10 do 16 hodin.

Mapa webu

Copyright 2015-2020 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.