Právě startuje osmý ročník soutěže o značku Regionální potravina

24. 5. 2017

Letos bude ve všech krajích České republiky opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři rokyzískat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje osmým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích.

Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročněv každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita. V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek.

 

Přehled kategorií:

  1. Masné výrobky tepelně opracované,
  2. Masné výrobky trvanlivé,
  3. Sýry včetně tvarohu,
  4. Ostatní mléčné výrobky,
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin,
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek,
  7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína),
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,
  9. Ostatní

 

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele, dostupnost výrobku na trhu.

 

Kompletní pravidla soutěže jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“, kterou naleznete s ostatními dokumenty v sekci „Pro výrobce“ pod jednotlivými kraji včetně veškerých termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže.

Oceněný výrobek získá certifikát udělený ministrem zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina na čtyři roky na vítězném výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost prezentace na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rádiích. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 416 produktů, nově oceněné výrobky budou známy do 15. července 2017.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.