Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: Poctivé mléčné výrobky v srdci Vysočiny

19. 1. 2021

Na začátku neměla ambice podnikat. Ale nemožnost vrátit se po mateřské zpět do práce rozhodla naštěstí jinak. Tak se zrodila Sýrárna Danka paní Dagmar Řezníkové, jejíž čerstvý sýr Panenka získal v roce 2019 prestižní ocenění Regionální potravina v Kraji Vysočina. Rodinná firma si zakládá na ruční výrobě sýrů a mléčných výrobků podle tradičních receptur.

Člověk míní a život mění. Přísloví, které platí u Dagmar Řezníkové, rozené Duškové, dvojnásob. Když se chtěla v roce 2013 vrátit po mateřské do práce, nebylo pro ni už místo. Navíc brzy poté zjistila, že je těhotná. „Mé druhé těhotenství bylo jedno z těch šťastnějších období v mém životě. Vzhledem k věku a očekávání dvojčat jsem měla doporučeno se šetřit. O domácí výrobu mléčných výrobků jsem se zajímala už během první mateřské dovolené, ale teď jsem měla čas si vše pořádně nastudovat a vyzkoušet. Tehdy jsem se do výroby sýrů a dalších mléčných výrobků opravdu zamilovala,“ vzpomíná trojnásobná maminka Dagmar Řezníková, zakladatelka Sýrárny Danka. S rekvalifikací nutnou pro toto podnikání a nákupem prvního zařízení k výrobě sýrů a mléčných produktů jí pomohl úřad práce poté, co se snažila si najít práci. Bylo to náročné finančně i časově, nicméně výsledek stojí za to.

„Snažím se oprášit umění našich babiček“

Poctivé a nešizené chutě. To jsou mléčné výrobky, které nabízí Sýrárna Danka. Příkladem je třeba jogurtový nápoj – 100% jogurt našlehaný metličkou tak, aby se narušila struktura a nápoj se dal vypít. „Mléko je darem přírody, který se snažím co nejvíc respektovat. Vyrábět z něj není jednoduché. Ale zároveň to není nic, co by nešlo zvládnout v domácích podmínkách. Moje výrobky neobsahují žádné konzervanty, umělá dochucovadla a ani další ‚vylepšovadla‘. A zároveň nejsou ničím nastavovány či šizeny – najdete v nich minimum složek,“ pokračuje mlékařka.

Chutě na míru, sortiment téměř neomezený

Protože je vše vyráběno ručně, může paní Řezníková každý výrobek individuálně upravit dle požadavků zákazníků. Hraje si s příchutěmi, množstvím soli... Mléko odebírá od místních farmářů a největšími kritiky i inspirací je její rodina. „Snažím se vyrobit z mléka vše, co je možné. Základní sortiment je tedy pestrý. Jogurt, jogurtové mléko, kefír, tvaroh, máslo a podmáslí, ricotta, sýry čerstvé, grilovací, pařené, tažené i zrající... A také výrobky z nich, jako jsou dezerty, termixy, pomazánky, nakládané sýry. Mou opravdovou vášní jsou sýrové dorty.“

Už jste vyzkoušeli čerstvý sýr s mákem?

Jedním z nejzajímavějších výrobků Sýrárny Danka je bezpochyby čerstvý sýr Panenka, který si zasloužil ocenění Regionální potravina v Kraji Vysočina. Nabízí kombinaci plnotučného mléka a makového prášku. „Spojit můj čerstvý sýr s makovým proteinem není čistě jen můj nápad. Výrobek vznikl při jedné z mnoha diskusí s dodavatelem. Prostě jsme to zkusili a ono to vyšlo. Musela jsem ovšem doladit poměr sýru, máku a soli. Vznikl chuťově velmi zajímavý sýr, který má jedinečné výživové vlastnosti. Výhra v Regionální potravině je pro mě povzbuzením a zároveň výzvou k tomu, že tato cesta má smysl,“ dodává s úsměvem na tváři Dagmar.

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.