Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: Vstupte do sýrového ráje v jižních Čechách. Kryzanova farma vyrábí sýry prvotřídní kvality

2. 3. 2022

Uprostřed malebné jihočeské krajiny, kousek od Slavonic, se rozkládá farma patřící rodině Kryzanů. Na táhlých loukách se tu pasou krávy, na polích pěstují obilí, ostropestřec či kukuřici. Hana Kryzanová využívá plody krajiny na maximum, lisuje oleje, z mléka vyrábí sýry a tvaroh. Její produkty jsou v regionu vyhlášené a lidé se za nimi sjíždí z daleka. Sýr s vlašskými ořechy získal v roce 2021 ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.

Hospodaření mají Kryzanovi v krvi. Jaroslav Kryzan je místní rodák a v roce 1992 obnovil společně s manželkou Hanou provoz farmy a navázal tak na tradici svého tatínka. Statek společně vedou již skoro třicet let a za tu dobu vypilovali své výrobky k dokonalosti.

Inspirace od zákazníků

V sezóně vyrobí Hana Kryzanová až 150 kilo sýrů za měsíc. Její repertoár čítá pestrou škálu nejrůznějších příchutí i druhů. „Vyrábím až 30 druhů sýrů. Sýry nakládám do oleje, mám pařené sýry, dohřívané sýry, špalíčky či třeba sýrové nitě. Největší inspirací jsou pro mě mí zákazníci. Často sami přijdou s nápadem, jaký sýr by chtěli ochutnat, a já se pak na jejich podnět pustím do přípravy,“ usmívá se. Zkušenosti, jak sýry vyrobit, sbírala postupně
a často metodou pokus-omyl. „Vyrábět sýry je poměrně časově náročné,“ říká majitelka farmy. Příprava probíhá večer a pak se musí pravidelně kontrolovat. „Večer podojím krávy, nadojené mléko pasteruji a následně zchladím na 35 °C. Tím si přichystám surovinu pro tvorbu sýra. Poté k sýrům vstávám třikrát v noci, abych je zkontrolovala, naposledy vždy v pět hodin ráno,“ vysvětluje.

Na dovolenou k rybníku

Přes den je paní Kryzanová ve dvoře a prodává své produkty. „Práce s lidmi mě opravdu naplňuje. Jezdí za námi i z daleka a vždy mám radost, když je mohu potěšit našimi výrobky. Ještě nikdy se mi nestalo, že by přijel někdo nerudný. Lidi dobré jídlo spojuje. To mě nabíjí pozitivní energií,“ říká Hana Kryzanová. Na farmě pracuje vedle manželů Kryzanových ještě jejich syn Vojtěch a jejich švagr a švagrová. Společnými silami se starají o chod hospodářství. „Práce na farmě je pro nás koníčkem. Zemědělství vás musí bavit, je to životní styl a hlavně týmová práce. Nejde si udělat dovolenou a nechat tady hospodářství na pospas. Zvířata potřebují naši každodenní péči. Takže například na týden k moři zkrátka odjet nemůžeme, ale my tady v jižních Čechách máme zase krásné rybníky,“ směje se Hana Kryzanová.

Poklad s vlašskými ořechy

Nejoblíbenější jsou u zákazníků sýry s příchutí česneku, sušených rajčat a oříšků. A právě sýr s vlašskými ořechy zaujal i hodnotitele v soutěži Regionální potravina. Ocenění je každoročně udělováno těm nejlepším výrobkům v rámci regionů. „Sýr s vlašskými ořechy si získal u zákazníků velkou popularitu. Jeho kouzlo spočívá v tom, že oříšky vmíchávám při výrobě přímo do sýra. Tím získá sýr jemnou harmonickou chuť. Všechny ingredience jsou lokální, mléko od našich krav a oříšky ze zahrady. Mám tak stoprocentní kontrolu nad kvalitou všech surovin, které do výsledného produktu dávám,“ popisuje Hana Kryzanová. Zisk ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje manželé Kryzanovi příjemně překvapil. „Pro mě je to potvrzení toho, že svou práci dělám dobře, a velmi mě to potěšilo. Rovněž cítím, že zákazníků od té doby přibylo. Často přijdou lidé, kterým jsme byli doporučeni od někoho jiného. To je skvělé slyšet, že máme tak hezkou pověst,“ usmívá se Hana Kryzanová.

Hon na býka

Na farmě se stále něco děje a některé jejich příhody jsou i v místní kronice. „Vzpomínám si, začátkem srpna jsme měli nově plemenného býka, který nám 21. srpna na 50. výročí okupace utekl z pastvy. Šel sám šest kilometrů až do Slavonic. Už byly povoláni policisté, veterina i myslivec a mysleli jsme si, že dojde na nejhorší. Na poslední chvíli přijel syn Vojta a býka nám přivedl až domů. Šli spolu bok po boku v klidu zase těch stejných šest kilometrů zpátky. Bylo to neuvěřitelné, dodnes se o tom povídá. Ale co se tomu býkovi honilo hlavou, to opravdu nevím,“ vzpomíná nyní už se smíchem Hana Kryzanová.

Více informací o Kryzanově farmě a jejich produktech naleznete na: https://kryzanovafarma.cz/produkty.

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky
z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

 

 

 

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2022 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.