VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Regionální potravina Kraje Vysočina má nové přírůstky

11. 5. 2018

Třebíč 11. května 2018 – V Kraji Vysočina se dnes již podeváté soutěžilo o Regionální potravinu. Za každou z devíti kategorií se vybíraly TOP výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. O značku se zde ucházelo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Nejsilnější zastoupení měla stejně jako vloni kategorie Ostatní.

Hodnotitelská komise se skládala z 8 členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

V letošním devátém ročníku o titul Regionální potravina bojovalo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Stejně jako vloni bylo nejvíce výrobků přihlášeno do kategorie Ostatní, a to 16 kandidátů.

K  udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Babiččina paštika

Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.

 

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Náměšťská sušená klobása

Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou

 

 

Sýry, včetně tvarohu

Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40%

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou

Jaroměřická mlékárna, a.s.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Tyčinky lněné

Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Prosetínské trubičky

Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová

Jiří Sláma, Chlístov

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA

AUTEX CZ s.r.o.

 

Ostatní

KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE

Biogas Bohemia spol. s r.o.

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Okresní agrární komora Třebíč (OAK Třebíč)

Ing. Karel Coufal

Mobil: +420 602 560 332

Email: karelcoufal@seznam.cz                  

 

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.