Regionální potravina na Královéhradeckých krajských dožínkách

12. 9. 2019

Ocenění Regionální potravina se tradičně předává novým vítězům při slavnostních akcích. Jednou z nich jsou i Královéhradecké krajské dožínky. Jejich 16. ročník se koná v krajském městě v sobotu 14. října a návštěvníky čeká spousta zábavy, skvělé regionální potraviny a bohatý doprovodný program.

Královéhradecké dožínky se díky své návštěvnosti řadí k nejpopulárnějším akcím v kraji. Každoročně na ně zavítá přes 30 tisíc lidí. Také letos se mohou návštěvníci těšit na pestrý doprovodný program, který potěší všechny věkové kategorie. V sobotu 14. září v 10 hodin odstartuje dožínky průvod s kočárovou jízdou městem. Na velkém pódiu u koupaliště Flošna vystoupí v průběhu dne skupina Klapeto, písničkář Láska, Lokálka, dále Big Band Českého rozhlasu a David Deyl s Monikou Absolonovou a Olga Lounová & Band. Na malém pódiu u Všesportovního stadionu se představí folklorní soubory, dechové orchestry, skupina Electrophonix a proběhne zde také festival Mažoretky 2019. Velkou atrakcí bude určitě Mistrovství ČR v ručním stříhání ovcí a zajímavou podívanou nabídne drezura koně, ukázka práce s ovčáckým psem, závody králičí HOP a další.

Jak už to při dožínkách bývá, o dobré jídlo a pití nebude nouze. K ochutnání budou místní dobroty, zejména ty s puncem Regionální potravina. Na velkém pódiu se ve 12.30 představí letošní vítězové soutěže Regionální potravina za Královéhradecký kraj, kteří zde převezmou své certifikáty. Prestižní značka se letos udílí již po desáté. Za dobu své existence si vybudovala renomé, popularita výrobků s tímto označením rok od roku stoupá. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

V Královéhradeckém kraji letos o značku soutěžilo 108 výrobků od 31 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vítězné výrobky a výrobce představujeme v následující tabulce. 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Staročeská uzená kýta

ZEPO Bohuslavice, a.s.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Vepřové maso ve vlastní šťávě

ZEPO Bohuslavice, a.s.

 

Sýry včetně tvarohu

POPELÁK

Bc. Lenka Lacinová, Úhlejov

 

Mléčné výrobky ostatní

MIŠUTKA RAKYTNÍK

František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Žitný chléb s dýní

Luníček s.r.o.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Mrkváček

Nožička s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

RAMPUŠÁK NEFILTROVANÉ PIVO 12% SVĚTLÝ LEŽÁK

Staročeský pivovárek, s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Jablko Topaz

Zemědělské družstvo Dolany

 

Ostatní

Pstruh filet uzený - ručně filetovaný

Jan Kolowrat - Krakowský, Rychnov nad Kněžnou

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.