Facebook  Youtube
Regionální potravina

Ústecký kraj vyhlásil své vítěze v soutěži Regionální potravina

26. 8. 2020

TISKOVÁ ZPRÁVA

Litoměřice, 26. srpna 2020 – Soutěž Regionální potravina 2020 je ve finále. Poslední kolo jedenáctého ročníku soutěže proběhlo v Ústeckém kraji. O prestižní ocenění, které je zárukou kvality zemědělských nebo potravinářských výrobků, se v tomto regionu ucházelo celkem 186 produktů od 43 výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze ve všech devíti kategoriích.

Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2020 těmto výrobkům:

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ TLAČENKA

Vojtěch Strauss, Most

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Petr Mančík, Most

3. 

Sýry, včetně tvarohu

PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM

Martin Honza, Růžová

 4.

Mléčné výrobky ostatní

ŽERVÉ

Barbora Marešová, Břvany

 5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Makovec bez mouky

Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem

 6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Špaldový medovník „MEĎÁK“

Dubský perník s.r.o.

 7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

MONOPOL KARLÍK

Pivovar Monopol s.r.o.

 8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Švestky s portským vínem

David Netolický, Jirkov

 9.

Ostatní

Srnčí tokáň 66% masa

Hynek Jirman, Dolní Poustevna

 

„Odborná komise neměla ani v letošním ročníku snadné rozhodování. O účast v soutěži byl opět velký zájem. Počet přihlášených výrobků byl dokonce rekordní a v rámci konání celé soutěže také nejvyšší ze všech krajů. Nejpočetnější kategorií byla kategorie Ostatní s počtem 35 výrobků od 12 producentů. Ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR získala odrůda rajče koktejlové, odrůda SALUOSO z AGRO Kadaň s.r.o.,“ říká krajská koordinátorka Monika Plachá z Okresní agrární komory Most. Certifikáty si ocenění výrobci převezmou 11. září na výstavě Zahrada Čech. 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Spotřebitelé v současné době mohou vybírat ze 407 oceněných produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2020 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.