V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina 2017

15. 7. 2017

Tisková zpráva

Ostrava, 15. července 2017 – V Moravskoslezském kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 117 produktů od 33 výrobců, největší zájem byl o pekařské výrobky.

Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Celkem bylo letos přihlášeno 117 produktů od 33 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Pekařské výrobky s počtem 24 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2017 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

HOVĚZÍ ŠUNKA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI

ŘEZNICTVÍ H+H, S.R.O.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

BEZ OCENĚNÍ

 

Sýry včetně tvarohu

FARMÁŘSKÝ SÝR

ING. VOJTĚCH MENŠÍK, KUNČICE POD ONDŘEJNÍKEM

 

Mléčné výrobky ostatní

KRAVÁČEK ČOKOLÁDOVÝ

MARKÉTA TOBĚRNÁ, VELKÉ ALBRECHTICE

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

NUDLE POLÉVKOVÉ S LIBEČKEM A PETRŽELKOU

FAJNA PASTA S.R.O.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KARAMELOVÝ VĚNEČEK

DRUŽSTVO NAPROTI

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

BEZINKA SIRUP

EVA DUDOVÁ, OSTRAVA – MORAVSKÁ OSTRAVA

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM VÝBĚROVÝ ANGREŠT

S U P R E M U S, SPOL. S R.O.

 

Ostatní

BYLINNÝ ČAJ KVĚTOVÝ

SOLERTUS, S.R.O.

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

F E S T I N G s.r.o.

Škroupova 957/4, Hradec Králové

IČ: 42196345

Lukáš Vacek - Jednatel společnosti

Mobil: 602 252 242

E-mail: vacek@festinghk.cz

 

 

 

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.