V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

25. 5. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

 V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

Olomouc 25. května 2018 – Devátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes vybírala hodnotitelská komise nejlepší regionální výrobky v Olomouckém kraji. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 48 výrobců se 117 výrobky. O značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich.

Soutěž o TOP zemědělské a potravinářské výrobky jednotlivých krajů letos probíhá už devátým rokem. Za dobu své existence si značka Regionální potravina vybudovala renomé a obliba oceněných výrobků stoupá.

Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Olomoucký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 117 výrobků od 48 výrobců. Stejně jako v loňském roce byl i tentokrát největší zájem o Pekařské výrobky včetně těstovin, o tuto kategorii se ucházelo hned 30 výrobků od 13 výrobců.

 

K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Bránice,

Zemědělské družstvo Újezd u Uničova

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

PAŠTIKA BEZ ÉČEK,

VÁHALA a spol. s.r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

 

Sýry, včetně tvarohu

SENICKÝ SMRAĎOCH,

Zemědělské družstvo Senice na Hané

 

Mléčné výrobky ostatní

Čerstvé máslo – BIO,

Farma Kozí Hrádek s.r.o.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

SVATEBNÍ KOLÁČKY,

Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

MAKOVÝ DORT SE ZKARAMELIZOVANÝMI ŠVESTKAMI A LÍSKOVÝMI OŘECHY,

Mgr. Alice Bačíková, Olomouc

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

JAKAMARUS,

Hanácká pálenice Těšetice s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JABLKA JONAGOLD,

Hospodářské družstvo Určice, družstvo

 

Ostatní

Skaličský med – květový pastový,

Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Jana Neradilová - Okresní agrární komora v Přerově
Mobil: +420 728 730 428
E-mail: oakpr@volny.cz

 

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.