V Olomouckém kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

13. 7. 2017

Olomouc, 13. července 2017 – Osmý ročník soutěže o značku Regionální potravina je v plném proudu. Právě dnes se rozhodovalo o vítězích v Olomouckém kraji. Značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Hodnotitelská komise vybírala ze 114 produktů od 49 výrobců, největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Olomoucký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 114 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Sýry včetně tvarohu, letos to byla kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin.

 

K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

BEZ OCENĚNÍ

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HOVĚZÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO KOKORY

 

Sýry včetně tvarohu

NIVA EXTRA

MLÉKÁRNA OTINOVES S.R.O.

 

Mléčné výrobky ostatní

ZAKYSANÁ SMETANA

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO SENICE NA HANÉ

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

POTŠTÁTSKÝ CHLÉB

PEKAŘSTVÍ FOJTÍK, S.R.O.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

TRUBIČKA

CUKRÁŘSTVÍ U SNĚHOVÉ TRUBIČKY S.R.O.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

JESENICKÝ MOŠT JABLKO ČERNÝ RYBÍZ

MGR. RICHARD JAŠŠ

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

RAJČATA SNACK – ODRŮDA ANGELLE

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO HAŇOVICE

 

Ostatní

LOŠTICKÝ ŠÁTEČEK

MGR. BLANKA POŠTULKOVÁ, DIS.

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Ing. Lucie Hošková - Agrární komora Olomouckého kraje Mobil: +420 724 734 693 E-mail: ak-olomoucky@email.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.