VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Vítězové Regionální potraviny v Plzeňském kraji 2018

10. 5. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

Plzeň 10. května 2018 – Již podeváté se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise dnes rozhodla, které další produkty získají punc kvality. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže dnes hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

 

Plzeň 2018

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Mandlový játrový sýr,

KVARDA spol. s r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pánská přesnídávka,

Plzák z Plzně s.r.o.

 

Sýry, včetně tvarohu

BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK,

Ing. Olga Lukšová

 

Mléčné výrobky ostatní

POMAZÁNEK,

Ing. Jan Junek

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chodský koláč,

Pekařství Malinová, s.r.o.

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Makový řez,

Marie Vondrovicová

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Nebílovský mošt – jablko-hruška,

LUKRENA a.s.

 

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JAHODY s mátou – džem výběrový extra,

Renata Skálová

 

Ostatní

Med lesní, medovicový,

Ing. Jaroslav Lstibůrek

 Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

  

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Úhlava, o.p.s.

Ing. Ivo Šašek, CSc.

Tel: +420 774 411 096

Ing. Helena Hnojská Tel: +420 724 734 957

E-mail: regionalnipotravina@uhlava.cz

 

 

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.