Facebook  Youtube
Regionální potravina

Z vinné révy nemusí být jen víno

31. 7. 2014

Díky pečlivé každodenní péči o vinici produkuje Vinařství Karlík více plodů vinné révy, než zvládne rodina zpracovat na víno, takže po příchodu vnoučat začal Pavel Karlík senior přemýšlet, jak využít zbývající plody a zároveň, jak potěšit ty nejmladší členy rodiny. Po mnoha pokusech přišel s inovativním využitím – začal vyrábět hroznové želé, jehož hlavní složkou je hroznový mošt. Želé si oblíbily nejen děti, ale i dospělí. Důkazem je to, že v roce 2013 získalo ocenění Regionální potravina.

Rodina Karlíkových se zabývá vinařstvím již několik generací. Ani znárodnění vinic je nepřimělo s výrobou vína skončit. „Mohli jsme mít jen 500 hlav (keř s plody hroznového vína) na jedno stavení, naštěstí jsme měli domy v rodině dva, tak aspoň že nám zůstalo 1000 hlav, ale bylo to dost tvrdé. Pozemky jsme museli po navrácení znovu obdělat a další přikoupit, aby se vinohrad dostal do dnešní podoby,“ osvětluje situaci Pavel Karlík senior. Díky pečlivé každodenní péči o vinici produkuje Vinařství Karlík více plodů vinné révy, než zvládne rodina zpracovat na víno, takže po příchodu vnoučat začal Pavel Karlík senior přemýšlet, jak využít zbývající plody a zároveň, jak potěšit ty nejmladší členy rodiny. Po mnoha pokusech přišel s inovativním využitím – začal vyrábět hroznové želé, jehož hlavní složkou je hroznový mošt. Želé si oblíbily nejen děti, ale i dospělí. Důkazem je to, že v roce 2013 získalo ocenění Regionální potravina.

Dalším výrobkem vhodným pro ty nejmenší je hroznový mošt, který vyrábí taktéž výhradně z vlastních hroznů. „Téměř mě vyděsilo, když jsem chtěl pro vnoučata v běžné síti koupit nějaké mlsání. Všechno bylo obarvené nebo plné škrobu a cukru, tak jsem se rozhodl s tím něco udělat. Byla to pro mě velká motivace a inspirace,“ upřesnil pan Karlík senior a dodal „veškeré keře si stříhám výhradně sám, ne že by zbytek rodiny nestříhal dobře, ale já chci, aby o keře bylo pečováno výborně, proto zatím, než dorostou nástupci, tuto práci dělám výhradně sám. Keřů vinné révy máme 28 tisíc.“

V blízkosti vinice je také penzion rodiny Karlíkových, ve kterém návštěvníci mohou veškeré výrobky ochutnat, ubytovat se a vyrazit na výlet po okolí, penzion má vlastní úschovnu jízdních kol a je zapojen do programu „CYKLISTÉ VÍTÁNI“. Pod penzionem je ukryt také vinný sklep, ve kterém může v jednu chvíli posedět až 60 osob.

Ve vinařství Karlík pořádají i akce pro veřejnost, například již 27. 9. 2014 bude Den ve Vinařství Karlík, v rámci které si bude možné prohlédnout vinici, ochutnat všechny pěstované odrůdy hroznů přímo ve vinici, také burčák, hroznové želé nebo vína.

penzion Šardice

Mapa webu

Copyright 2015-2020 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.