Za Regionální potravinou do Liberce (2019)

17. 9. 2019

Ve čtvrtek 19. září se v Liberci koná už po třinácté Den Regionálních potravin Libereckého kraje, což je zajímavý tip pro všechny labužníky, příznivce regionálních potravin i vyznavače dobré zábavy. Na akci se zároveň představí letošní výherci soutěže Regionální potravina, kteří zde převezmou své certifikáty a návštěvníkům představí oceněné výrobky.

Ve čtvrtek 19. září se na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Liberci uskuteční již třináctý ročník Dne Regionálních potravin Libereckého kraje. Od 9 do 17 hodin na návštěvníky čeká plno kulturních a gurmánských zážitků. Vystoupí Martin Maxa, Václava Jarošová a country kapela Nonstop. Na pořadu dne bude také vaření s Janem Michálkem, vedoucím týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR 2000 až 2008, který zde z Regionálních potravin vykouzlí mistrovské kousky. Výrobky s puncem Regionální potravina zde budou k ochutnání i zakoupení. Zájemci mohou poznat nejenom poctivé místní výrobky, ale také se osobně setkat s jejich výrobci.

V rámci akce proběhne ve 13 hodin slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Značka Regionální potravina se letos udílí už desátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich nákupu v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Za dobu své existence si značka vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

V letošním roce se o značku v Libereckém kraji ucházelo celkem 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Sýry včetně tvarohu. Které výrobky ocenění získaly, uvádí následující tabulka.

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Klobása s medvědím česnekem

PROMINENT CZ s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Vepřové maso na kmínu

Podkrkonošská uzenina s.r.o.

 

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh česnek pažitka

Jiří Vrkoslav

 

Mléčné výrobky ostatní

Jeřmanický jogurt bílý

Zemědělská farma K.E.K., s.r.o.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mini svatební koláček makový

Drahomíra Macková

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

GRILIÁŠ

Radka Mayerová

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Lažanský Rubín Jablečný mošt s dužinou BIO

MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SAMIR kysané zelí červené ve slaném nálevu

SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

 

Ostatní

Ovocný sorbet LEDA – Jahoda

David Stárek

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.