VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Devět nových výrobků získalo v Jihočeském kraji značku Regionální potravina

24. 7. 2015

(Holašovice, 24. července 2015) V rámci kulturního programu Selských slavností v jihočeských Holašovicích proběhlo v odpoledních hodinách slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Jihočeského kraje 2015. Oceněno bylo devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již šestým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

"Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. „Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost," uvedl 1. náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

V Jihočeském kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno celkem 84 produktů od 27 výrobců, a to v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly výrobky kategorie Masné výroby tepelně zpracované a kategorie Sýry, včetně tvarohu.Výrobky hodnotila 8 členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Opět jsme zažili festival vůní a chutí. Se svými dalšími výrobky uspěli již tradiční výrobci, ale prosadili se také noví výrobci, kteří soutěžili poprvé. Některé, jako třeba Jakuba Matouška s kozí farmou, provází opravdu zajímavé rodinné příběhy", poznamenal k průběhu soutěže koordinátor Adolf Boháček.

"Letos jsme poprvé zkusili dát jeden z našich kozích sýrů do soutěže „Regionální potravina“ a moc nás potěšilo ocenění, které se nám dostalo. Jsem přesvědčen, že nám toto ocenění pomůže v propagaci našich sýrů u široké veřejnosti. Jsme jen malá rodinná farma a sami nejsme schopni takové prezentace, jakou nám poskytne ocenění v soutěži „Regionální potravina“. Příští rok určitě přihlásíme další naše výrobky," ohodnotil vítězství v soutěži Jakub Matoušek z Chotýčan.

Značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2015 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Chalupářský bok Ivana

Rychtářová, Protivín

2. Masné výrobky trvanlivé

Pikantní klobása

Mauz – výroba, s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu

Farmářský čerstvý sýr kozí

Bc. Jakub Matoušek, Chotýčany

4. Mléčné výrobky ostatní

Smetanový zákys

Jaroslav Auský, Lomnice nad Lužnicí

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Chléb podmáslový

Marek Baštýř, Lomnice nad Lužnicí

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Ořešák

Polanských, s.r.o.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Zlatá lžínská slivovice

Lihovar Lžín, spol. s r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Roudenské kysané zelí bílé

Zemědělský podnik Malše, a.s.

9. Ostatní

Sumec velký uzený volný

Blatenská ryba, spol. s r.o.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

PhDr. Adolf Boháček - AB Agentura

Mobil: +420 608 444 537

E-mail: bohacek@agenturacz

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.