VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

O Regionální potraviny se soutěžilo v Ústeckém kraji

10. 7. 2017

Litoměřice, 10. července 2017 – Ústecký kraj dnes získal své vítěze v soutěži o Regionální potravinu už poosmé. Hodnotitelská komise to neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z nich.

Dvě sedmičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

V Ústeckém kraji je dlouhodobě o značku Regionální potravina enormní zájem. Jedná se o region, kde je do soutěže každoročně přihlášeno nejvíce výrobků z celé České republiky. V letošním roce jich bylo 224 od 43 výrobců. Jestli i v tomto roce obsadí Ústecký kraj první příčku v počtu soutěžících výrobků, budeme vědět po skončení soutěže.

K  udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM

DANIEL STŘÍBRNÝ, LOUNY

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

VEPŘOVÉ MASO OD ZRCADLA

VAROZA, S.R.O.

 

Sýry včetně tvarohu

JULČIN TUČNÝ TVAROH S MEDEM

BARBORA MAREŠOVÁ, BŘVANY

 

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ KEFÍR

JAKUB LAUŠMAN, DRŽOVICE

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ONĎASŮV PODMÁSLÁK

JIŘÍ ONDEČKO, DĚČÍN

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KARAMELOVÝ VĚTRNÍK

JANKA KOVANDOVÁ, LIBOUCHEC

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SEDMÝ SCHOD

ŽATECKÝ PIVOVAR, SPOL. S R.O.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KVĚTÁK

PETR TŮMA, ČESKÉ KOPISTY

 

Ostatní

VEJCE BÍLEK + ŽLOUTEK

PAPEI, A.S.

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Holadová Ludmila - Okresní agrární komora Most

Tel: +420 602 341 689

E-mail: oakmo@oakmo.cz