VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Na Kunětickém vinobraní se budou předávat ceny Regionální potravina Pardubického kraje

15. 9. 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA

Pardubice, 15. září – Vítězové soutěže Regionální potravina Pardubického kraje převezmou svá ocenění na Kunětickém vinobraní v sobotu 16. září, a to z rukou náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře a ředitele Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Aleše Sobela. Rozhodování komise nebylo letos snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků. Klání se v tomto kraji účastnilo 149 výrobků od 36 výrobců, největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Kunětické vinobraní se koná na zelených svazích v krásném prostředí u hradu Kunětická hora. Celý program startuje v sobotu 16. září v 10 hodin. Prohlídky hradu s výkladem a lidový jarmark jsou samozřejmostí, pro návštěvníky je tu však připraveno mnohem více! Pro milovníky vína je k dispozici edukační program o tomto zázračném nápoji. Samozřejmě i degustace českých, moravských a zahraničních vinařů, k tomu mohou přikousnout staročeské speciality. A připojujeme tak trochu mateřské varování: Burčák je zde zdarma! Ochutnávejte s rozumem. Čím dál více se myslí i na vyžití dětí, proto se mohou vyřádit na skákacím hradě, učit se lukostřelbě, užít si výtvarné dílny, soutěže, divadelní představení Dlouhý, široký a bystrozraký s písničkami nebo ukázky mikromagie. Můžete si poslechnout tradiční cimbálovku, ale i koncert Vaška Koubka nebo Jiřího Hurycha. K tomu šťastnému mumraji Regionální potravina vyloženě patří! Můžete si ochutnat, nakoupit a zúčastnit se i slavnostního předávání této prestižní značky novým výrobcům! Bude se odehrávat ve 12.30 přímo na nádvoří hradu. Úspěšným výrobcům pogratulují náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář a ředitel Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Aleš Sobel.

Krajské soutěže o Regionální potravinu letos proběhly už poosmé. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale podporují také lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Hodnotitelskou komisi tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. 

Značku Regionální potravina 2017 obdržely tyto výrobky: 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

JÁTROVÝ SÝR

ŘEZNICTVÍ ŠVANDA S.R.O. HLINSKO

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

BEZ OCENĚNÍ

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - PAŽITKA

ING. JITKA PÍCHOVÁ, HORNÍ ŘEDICE

 

Mléčné výrobky ostatní

 KEFÍR

HANA MARTÍNKOVÁ, MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŽITNÝ CHLÉB

PEKÁRNA LETOHRAD, S.R.O., LETOHRAD

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KOŠÍČEK Z KŘEHKÉHO TĚSTA S KARAMELEM A VANILKOVÝM KRÉMEM

JANA NOVOTNÁ, ZAJEČICE

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

HŘEBEČSKÁ MEDOVINA – BYLINNÁ HOŘKÁ

IVANA BAKRLÍKOVÁ, TŘEBAŘOV

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KAPUSTA HLÁVKOVÁ - MELLISA F1

ING. MIROSLAV KULHAVÝ, ŠNAKOV

 

Ostatní

MED PASTOVÝ S PROPOLISEM

MARCEL GREGOR, SOBĚTUCHY

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.