VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Najděte si o prázdninách svého farmáře. O prodej ze dvora je stále větší zájem

1. 8. 2013

Čím dál větší zájem o nákup čerstvých místních potravin zaznamenali nejen provozovatelé farmářských tržišť a prodejen, ale i majitelé menších farem. Mnozí z nich prodávají přímo ve svém hospodářství a navazují tak na tradici prodeje ze selských stavení. Prodej ze dvora přímo koncovým spotřebitelům umožňuje současná legislativa nejen zemědělským podnikatelům, ale i drobným chovatelům a pěstitelům. Ti mohou prodávat čerstvé potraviny při dodržení hygienických předpisů do určitého objemu.

Pokud narazíte na prodej ovoce a zeleniny od malého pěstitele při svých prázdninových toulkách, měl by dodržovat pravidla o uvádění potravin do oběhu – především požadavky na jakost, kvalitu a skladování potravin. Na jejich dodržování dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce, u které má každý prodejce povinnost se zaregistrovat. Omezení se však týkají především potravin živočišného původu u malých hospodářů, které navíc kontroluje Krajská veterinární správa.

„Jde především o to, abychom umožnili i malým chovatelům prodávat zboží přímo v jejich hospodářství, bez administrativní zátěže, která je nutná u zemědělských podnikatelů. Mohou tak při dodržování hygienických podmínek prodávat čerstvé drůbeží nebo králičí maso. Syrového mléka může malý hospodář prodat pouze v takovém množství, které odpovídá obvyklé denní spotřebě domácnosti nakupujícího, vajec maximálně 60 kusů na spotřebitele,“ říká Martin Štěpánek ze Sekce potravinářských výrob Ministerstva zemědělství.

Způsob prodeje ze dvora či přímo z farmy si chválí i větší hospodáři a producenti potravin. „Když přijdete na farmu, vidíte všechno na vlastní oči, o kvalitě a způsobu výroby se tak můžete přesvědčit sami,“ říká farmář František Němec z Vysočiny. Výrobky nabízí přímo na svém statku, ale i v pojízdné prodejně, která objíždí řadu měst České republiky. Na kvalitě svých produktů si dává záležet, v roce 2012 získal značku Regionální potravina jeho Tvarohový krém s čokoládou. V roce 2010 stál František Němec u zrodu webové stránky najdisisvehofarmare.cz, na které mohou zájemci o nákup přímo z farmy najít přihlášené prodejce z celé České republiky.

Většinu své produkce prodá přímo ve své prodejně u hospodářství zelinář Jiří Talaš ze Zlínska. Jaká je jeho zkušenost se zákazníky? „V posledních letech se jich k nám do zahradnictví vrací čím dál víc. Lidé jdou za kvalitou, u nás ji očekávají daleko vyšší než v supermarketu,“ vysvětluje Talaš, který získal za své Kysané zelí značku Regionální potravina v roce 2010. Čerstvou zeleninu zkoušel nabízet i v populárních bedýnkách: „ O ty ale na Zlínsku není zájem, je to záležitost spíš velkoměst a zejména Čech,“ dodává.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.