VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

O Regionální potraviny se soutěžilo v Pardubickém kraji 2018

26. 4. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

Pardubice, 26. dubna 2018 – Pardubický kraj má nové vítěze soutěže o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise zde už podeváté vybírala „nej“ výrobky v každé z devíti kategorií. Rozhodování nebylo vůbec snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků. Letošního klání se účastnilo 192 výrobků od 39 výrobců, největší zájem byl o kategorii Sýry, včetně tvarohu.

Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Pardubický kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Krajské soutěže o Regionální potravinu letos probíhají už podeváté. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

V Pardubickém kraji zájem o soutěž raketově stoupá. Pro srovnání uvádíme, že v prvním ročníku bylo přihlášených výrobků 58, v loňském roce 149 a letos už rekordních 192. Z důvodu velkého počtu musely proto zasedat hned dvě hodnotitelské komise. Největší zájem byl o sýry, včetně tvarohu. V této kategorii soutěžilo 36 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2018 těmto výrobkům:

 

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

BRISKET

CHOVSERVIS a.s.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pečené vepřové koleno

TORO VM a.s.

 

Sýry, včetně tvarohu

BIO zrající kozí sýr polotvrdý

Ranč Bělečko Agro s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

KEFÍR

Jana Svatošová, Jehnědí

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Kvasový chléb žitný s pohankou

Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JESSY Kakaová roláda s náplní ze šlehané smetany – KAKAOVÁ

KONiPRO s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ŠALVĚJOVÝ SIRUP

Mgr. Helena Bilerová, Albrechtice

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KUNĚTICKÝ BORŮVKOVÝ NANUK

Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice

 

Ostatní

PAMPELIŠKOVÁ KÁVOVINA - DANDELION ROOT ®

Jana Kolrusová, Staré Hradiště

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

   

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

F E S T I N G s.r.o.

 

Lukáš Vacek - Jednatel společnosti

 

Kontaktní osoby:

Ing. Kateřina Papíková        T: 604 427 860        E: papikova@festinghk.cz

Bc. Anna Krempová           T: 734 147 009        E: krempova@festinghk.cz

Jan Březina, DiS.               T: 736 253 563        E: brezina@festinghk.cz

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.