VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Osm nových výrobků obdrželo značku Regionální potravina Kraje Vysočina

24. 8. 2013

(Šiklův Mlýn, 24. srpna) Osm výrobků výjimečné kvality a regionálního původu obdrželo v sobotu po poledni v Šiklově Mlýně značku Regionální potravina Kraje Vysočina. Prestižní ocenění vybojovaly v konkurenci 65 regionálních produktů v celkem devíti kategoriích. Odborná komise hodnotila vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či senzorické vlastnosti.

„Ministerstvo chce ocenit a zviditelnit práci malých a středních regionálních producentům potravin, aby spotřebitel dokázal rozeznat přidanou hodnotu jejich produktů, která spočívá především v kvalitních místních surovinách a řemeslné poctivosti,“ říká ministr zemědělství Miroslav Toman. Značka se uděluje ve 13 krajích České republiky, každý rok ministerstvo ocení zhruba stovku nejlepších výrobků ze všech krajů.

 „Do letošního ročníku se nám přihlásilo nejvíce producentů od počátku soutěže v roce 2010. Až na Františka Němce navíc získali všichni ocenění výrobci značku poprvé,“ uvedl Karel Coufal z Okresní agrární komory Třebíč, která soutěž v kraji organizuje.

Výrobcům může značka pomoci v jejich propagaci a pomáhá je tak odlišit od podobných výrobků na trhu. „Od značky neočekáváme žádný velký ekonomický efekt, ale vnímáme ji jako další z několika snah o osvětu spotřebitelů, aby místo anonymní, často i dovozové produkce, objevili místní farmáře a výrobce potravin. Jsme rádi, když tím, že do soutěže přihlásíme náš výrobek, můžeme alespoň trochu pomoci tomu, aby lidé z Vysočiny a České republiky nesledovali jen cenu, ale i původ a kvalitu potravin,“ vysvětluje Jiří Pykal z Biofarmy Sasov, proč se do soutěže přihlásili se svou Bio Sasovskou klobásou.

Značku Regionální potravina Kraje Vysočina 2013 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Bio Sasovská klobása

Josef Sklenář – Biofarma Sasov

2. Masné výrobky trvanlivé

Lovecký salám

Řeznictví Stejskal s.r.o., Chotěboř

3. Sýry včetně tvarohu

PERNŠTEJN 45%

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní

Farmářský jogurt s příchutí jahoda

FARMA RODINY NĚMCOVY s.r.o., Netín

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Pikárecké perníkové preclíčky

Krejčová Lucie, Pikárec

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Cena nebyla udělena
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Medovina z Vysočiny Original

Jiří Sláma, Chlístov

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Bramborové hranolky předsmažené

FRITAGRO Nížkov s.r.o.

9. Ostatní

Medovicový med z Vysočiny, lesní

Josef Doležal, Hroznatín

 

 

Kontakt pro další informace:

Ing. Karel Coufal
Okresní agrární komora Třebíč
Mobil: +420 602 560 332
Email: karelcoufal@seznamcz

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.