Facebook  Youtube
Regionální potravina

Ostrava hostila předávání cen Regionální potravina, přebralo si je osm vítězných producentů z Moravskoslezského kraje

17. 9. 2020

Ostrava – Letošní jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji těšil zájmu mezi producenty, přihlásili celkem 97 výrobků. Mezi ty oceněné tentokrát pronikly třeba karamelový větrník nebo pastový med.

Hodnotící komise udělila značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Klobása dědy Pilčíka

Řeznictví H+H, s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

 

Sýry včetně tvarohu

JESENICKÝ HORSKÝ SÝR

Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba

 

Mléčné výrobky ostatní

ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Hukvaldský lopaťák hruškový

Hukvaldská pekárna s.r.o.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karamelový větrník - Labužník Celiak

Labumix s.r.o.

 

Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Hranáček - rajčata cherry podlouhlá červená

Farma Bezdínek s.r.o.

 

Ostatní

Libavský MED PASTOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

Slavnostní předávání cen se odehrávalo v nově otevřené pobočce Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích. Muzeum vzniklo na místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníkům se tam představují expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Otevření se osobně zúčastnil ministr zemědělství Miroslav Toman, který zároveň poblahopřál i oceněným producentům potravin.

 

Za Státní zemědělský intervenční fond předával ocenění generální ředitel Martin Šebestyán:,,Těší mě zájem výrobců o soutěž Regionální potravina. I když letos máme za sebou už jedenáctý ročník, nepřestává mě překvapovat, kolik zajímavých specialit se po Česku najde. A právě kvalitní regionální výrobky jsou, podle mého soudu, ta nejlepší reklama pro daný kraj.“

Porotci letos mimo jiné ocenili Jesenický horský sýr, ten vyrábí Stanislav Zámečník z farmy U Stromovouse. V soutěži bodoval jeden z jeho produktů už loni: „Oba oceněné sýry jsou postavené na našich recepturách, do kterých byly zakomponovány nové nápady a vlastní složení „sýrařských kultur“ včetně technologického postupu výroby a zrání. A to s využitím mléka našich krav, které se pasou na horských jesenických loukách.“

Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. 

Do soutěže se můžou zapojit jen malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2020 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.