Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: První kozu koupili kvůli dětem. Pak si manželé Marunovi začali plnit životní sen

2. 3. 2022

Touhu mít vlastní hospodářství měli vždy. Manželé Marunovi žijí v malé obci Útušice, kousek od Plzně. Paní Marunová má farmaření v krvi, a tak společně navázali na tradici jejích prapředků i tatínka. Před devíti lety pořídili první kozu a stádo se jim rychle rozrůstalo. Na zelených loukách za domem se jich nyní pase třicet. K tomu chovají krávy, koně a jednoho osla. Kozí mléko paní Marunová následně zpracovává na jogurty a sýry. Její BIO jogurtové kozí mléko s příchutí borůvky v roce 2021 získalo ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji.

 Na Ekofarmě Útušice je stále živo. Po areálu pobíhají děti, za statkem se pasou kozy, koně a krávy, na dvorku je ustájený oslík a poníci. Je tu zkrátka čilý ruch a člověk se nikdy nenudí. Manželé Marunovi mají čtyři malé děti a páté je nyní na cestě. A právě příchod prvních z nich dal důvod k pořízení první kozy.

Plnohodnotné mléko pro děti

Dětství mám s kozami spojené, doma jsme je chovali a mně se to vždy moc líbilo. Nechtěla jsem dětem kupovat mléko a kojenecké výživy z obchodu, ale dávat jim plnohodnotné mléko,“ vysvětluje paní Marunová, která na statku v Útušicích vyrůstala a její předci tu žili a hospodařili již od poloviny 17. století. Za minulého režimu se měla farma změnit v bytovky. Nakonec JZD vybudovalo na jejich pozemcích teletník. Po revoluci byl zkrachovalý areál nevyužívaný. „Přišlo nám škoda, aby byly všechny budovy a pozemky po bývalém JZD opuštěné, tak jsme se pustili do hospodaření,“ popisuje pan Maruna.

Těžké začátky

Můj tatínek nás nejdříve od farmaření odrazoval. Na vlastní kůži zažil, jaká je to dřina. Ostatně to jsme zprvu pocítili i my,“ říká paní Marunová. „Začátky nebyly lehké, bez elektřiny jsme se syny jako čtyři světlušky chodili s čelovkami dojit. Vodu jsme vozili v cisterně za autem,“ vzpomíná paní Marunová. Kozy vyžadují péči sedm dní v týdnu – dvakrát denně potřebují podojit. „Na začátku jsme neměli žádné pomocníky. Vzpomínám si, jak jsme byli s manželem oba nemocní, ale podojit kozu stejně jeden z nás jít musel. Je to zkrátka i velká zodpovědnost,“ říká paní Marunová. Nyní už mají budoucí následovníky: desetiletého Luďka, sedmiletého Kubu a dvojčátka Violu a Viléma, kterým už jsou dva roky.

Šetrně a s ohledem k přírodě

Farma si zakládá na tom, že všechny procesy probíhají ekologicky a s ohledem k přírodě. Rodina Marunova má stoprocentní kontrolu nad tím, jak mléko a další kozí produkty vznikají, a tedy i co obsahují. „Naše hospodaření usiluje o uzavřený koloběh. Na polích vypěstujeme krmivo pro naše zvířata i slámu, kterou jim podestýláme, a vyprodukovaný hnůj následně vracíme na pole jako hnojivo. Zároveň provozujeme pro dvě okolní obce kompostárnu, kde tvoříme další organickou hmotu. Tu též dáváme zpět na pole,“ vysvětluje pan Maruna. Farma Útušice tak představuje šetrné řešení výroby mléčných produktů a ukazuje, jak eticky a zodpovědně přistupovat k hospodaření. Paní Marunová prodává čerstvé nepasterizované kozí mléko a rovněž vyrábí kozí jogurty a sýry. „Studovala jsem úplně v jiném oboru, mám Vysokou ekonomickou školu v Praze, proto jsem se znalosti o výrobě mléčných produktů učila sama z internetu a načítala jsem knihy. Velmi mi pak pomohlo školení, na které jsem se přihlásila a absolvovala,“ popisuje paní Marunová.

Již druhé ocenění kvality Regionální potravina

V letošním ročníku soutěže získalo jejich jogurtové kozí mléko s příchutí borůvky ocenění Regionální potravina pro Plzeňský kraj. Prestižní známka kvality jim za kozí mléko připadla již podruhé. „Je to pro nás velká pocta a máme z toho obrovskou radost. Když jsme získali první ocenění v roce 2019, povědomí o našem mléce se velmi rozšířilo a záhy se nám opravdu navýšila poptávka po našich kozích produktech. Lidé jezdili z daleka cíleně na naši farmu, byla to pro nás skvělá změna,“ vzpomíná paní Marunová. Rovněž jim ocenění přineslo možnost účastnit se spousty trhů a zajímavých gastroakcí, i když společně přiznávají, že kvůli malým dětem na tyto akce nyní moc času nezbývá.

Nová bourárna i mlékárna

Farma Útušice nyní vyprodukuje týdně až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra. Klientelu má širokou, především z nedaleké Plzně a střediskové obce Štěnovice, kam se přistěhovalo mnoho mladých rodin s malými dětmi toužících po kvalitních potravinách. „Často se nám stává, že přijede pán, co bere produkty pro všechny kolegy z práce, nebo přinese objednávky všech členů rodiny,“ směje se pan Maruna. Farma Útušice má zatím omezenou distribuční síť, proto základ tvoří odběr přímo na farmě. Jejich mléko lze zároveň sehnat ve dvou prodejnách v Plzni. „Do budoucna bych rád postavil bourárnu masa, rovněž pracujeme na nové mlékárně. Moje manželka má ale teď plány jasné, na jaře příštího roku se nám narodí další člen rodiny,“ uzavírá s úsměvem pan Maruna.

Více informací o Ekofarmě Útušice naleznete na jejích webových stránkách: https://ekofarmautusice.cz/.

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2022 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.