VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Regionální potravina Moravskoslezského kraje představila vítěze soutěže

3. 10. 2016

Regionální potravina Moravskoslezského kraje představila vítěze soutěžeČerná louka 3. října 2016 – U příležitosti akce Jak šmakuje Moravskoslezsko se v sobotu 1. října uskutečnilo slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina. Značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje bylo oceněno osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Výherci letošního ročníku si svá ocenění převzali z rukou Jitky Götzové, ředitelky Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Značka, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, je zárukou místního regionálního původu a jen letos se o ni v Moravskoslezském kraji ucházelo 87 produktů od 36 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 20 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzenin.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla Jitka Götzová.

Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionální koordinátorky, Silvie Kořistkové z Regionální agrární komory Ostravsko, měla komise velmi obtížnou práci. „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší produkty,“ uvedla S. Kořistková.

První ocenění Regionální potravina v roce 2010 pro Štramberské uši od Hezounů nás hodně potěšilo. Jsme malá rodinná firma, která dodržuje tradiční recepturu. Uši zhotovujeme starým klasickým váleným způsobem, náš výrobek je originální a specifický. Že jsme po čtyřech letech obhájili vítězství a převzali ocenění Regionální potravina 2016, je pro mne dvojí radost. Navíc věřím, že byla kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin hojně zastoupená klasickými pekařskými produkty. Jsem rád, že naše Štramberské uši chutnají a že si stále držíme tradici a kvalitu,“ uvedl majitel firmy Ladislav Hezký.

K  udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

PANENSKÁ SVÍČKOVÁ

Milan Žabčík, Kateřinice

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

nevyhlášeno

 

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ SÝR OŘECHOVÝ S MEDEM

Vítkovská zemědělská s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

HLAVNICKÝ JOGURT BÍLÝ

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

ŠTRAMBERSKÉ UŠI OD HEZOUNŮ

Ladislav Hezký, Kopřivnice

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

PORUBSKÁ PUSINKA

GAMYS s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

MEDOVINKA ORIGINAL

JANKAR PROFI, s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SLEZSKÁ ZELENINOVÁ BAŠTA JEMNÁ

Jaroslava Fojtíková, Havířov

 

Ostatní

LIBAVSKÝ MED LIPOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko Mobil: +420 734 461 940 E-mail: potravina.silvie@seznam.cz

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.