Regionální potravina na Floře Olomouc

30. 9. 2019

Podzimní Flora Olomouc se blíží. Veletrh na oslavu hojnosti a sklizně začíná už 3. října. V rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima 2019 zde proběhne slavnostní předávání certifikátů vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Ten také bude svou činnost jako každoročně prezentovat u infostánku v pavilonu E.

Od 3. do 6. října se koná populární výstava Flora Olomouc, která nabídne bohatý program se spoustou lákadel, tradičně doplněný oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem či projektem Rozkvetlé památky. Tento každoroční svátek pěstitelů, zemědělců a zahradníků navštíví vždy kolem 26 tisíc zájemců z řad laické i odborné veřejnosti.

V hlavní expozici v největším pavilonu A se představí nejlepší tuzemští pěstitelé ze Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Festival Olima nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými someliéry či soutěží cukrářů a kuchařů Olima Cup. Těšit se můžete také na potravinářský salon nebo Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

Podzimní zahradnické trhy budou mít své místo v pavilonu G a na venkovních plochách Smetanových sadů. Nabídnou široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Součástí nabídky bude i produkce francouzských pěstitelů růží Meilland, jejichž generální zastoupení pro český a slovenský trh obstarává Výstaviště Flora Olomouc. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení.

Účast SZIF na programu Flory Olomouc se projeví hned ve dvou směrech: V pavilonu E se bude platební agentura prezentovat u svého tradičního stánku, kde budou pracovníci SZIF podávat informace o zemědělských dotacích a kde budou k dispozici i vzdělávací a dárkové předměty pro zájemce o tuto problematiku. Ve stejném pavilonu se představí také devět výrobců se svými specialitami, které získaly ocenění Regionální potravina a Klasa. Návštěvníci mohou ochutnat marmelády, čerstvé mléčné výrobky, ale také třeba oblíbené Štramberské uši. Zlatým hřebem čtvrtečního dne bude slavnostní předávání certifikátů soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2019, jež se uskuteční v pavilonu A v 10:30 hodin. Do letošního ročníku se v kraji přihlásilo celkem 31 výrobců se 78 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Soutěž v tomto roce proběhla již po desáté a čas prověřil, že se značce daří a výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí. Prestižní značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které soutěží o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

KLOBÁSA HOVĚZÍ

Zemědělské družstvo Kokory

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

 

Sýry včetně tvarohu

Ovčí brynza

Zemědělské družstvo Jeseník

 

Mléčné výrobky ostatní

Pomazánka tvarohová s česnekem

MVDr. Václav Osička

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Partutovický pecák makový

Zemědělské družstvo Partutovice

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Medovník z Dobrot

Dobroty sociální podnik s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Litovel Gustav 13°

Pivovar Litovel a.s.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Džem Černý rybíz s aronií

Viktorie Zemánková

 

Ostatní

Skaličský med – květový lipový

Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.