VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Regionální potravina na Hradeckém koštýři

26. 9. 2018

Tisková zpráva

Hradec Králové 26. září 2018 – Na svatého Václava se bude v Hradci Králové koštovat. 11. ročník oslav vína a burčáku nabídne to nejlepší z produkce 35 vinařů z ČR i zahraničí. Také příznivci dobrého jídla a dobré zábavy budou určitě spokojeni. Čeká na ně bohatý program včetně představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje.

Hradecký koštýř, slavnost vína a burčáku, se koná 28. září v Hradci Králové v Žižkových sadech. Bude se zde prezentovat více než 35 vinařů z ČR a zahraničí. Nebudou chybět ani dobroty k zakousnutí a oblíbená dětská zóna s celodenní nabídkou pro rodiny s dětmi. Hudební program bude více než pestrý, zazní cimbál, jazz, folk, dixieland a na severních terasách se návštěvníkům představí flašinetář. Také značka Regionální potravina zde bude mít žně, na Hradeckém koštýři se představí poprvé. Ve 14 hodin dojde ke slavnostnímu vyhlášení Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2018. Výrobci převezmou ocenění z rukou ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky a ředitele Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu Aleše Sobela. Vítězné výrobky bude možné nejenom otestovat, ale samozřejmě i zakoupit.

Soutěž Regionální potravina letos probíhá už devátým rokem. V Královéhradeckém kraji se tento rok přihlásilo 87 výrobků od 25 producentů. Smyslem značky je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k vyhledávání výrobků této značky na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.

Regionální potravinu získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

Regionální potravinu Královéhradeckého kraje 2018 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

ZAUZENÁ PAŠTIKA s brusinkou,

Jindřich Uhlíř, Jaroměř

 

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO CHILLI,

Ondřej Plas, Hradec Králové - Nový Hradec Králové

 

 

Sýry, včetně tvarohu

Přírodní sýr balkánského typu,

František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem

 

Mléčné výrobky ostatní

Smetánkový mls - vanilková příchuť,

Jiří Pácha, Rokytnice v Orlických horách

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chléb pšenično žitný,

Martin Křížek, Kostelec nad Orlicí

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Kremrole,

Josef Rýdl, s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ZELNÁ ŠTÁVA z Dobrovodského kysaného zelí BÍLÁ,

Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Zelný salát s křenem a paprikou,

David Smetana, Hradec Králové - Svobodné Dvory

 

Ostatní

KARAMELOVÁ POCHOUTKA,

Petr Sokol, Rampuše

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.