VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Regionální potravina na Jihomoravských dožínkách v Boskovicích

30. 8. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

Boskovice 30. srpna 2018 – Na Jihomoravských dožínkách v Boskovicích se v sobotu 1. září představí devět nově oceněných výrobců za Regionální potravinu. Vítězové letošní soutěže o „nej“ regionální výrobek zde totiž budou přebírat ocenění za své výrobky. Dožínky nabídnou bohatý doprovodný program, který si mohou návštěvníci zpestřit prohlídkou místních pamětihodností nebo procházkou po malebném okolí.

Poslední prázdninový víkend se blíží. Lze ho využít k zábavě, kterou spolu s dobrým jídlem a pitím nabídnou Boskovice. Ani děti se nebudou nudit. Místo do škol mohou 1. září zamířit na dožínky. V sobotu zde vystoupí folklorní soubory, návštěvníci zde najdou jarmark i dobová řemesla, projde dožínkový průvod, a pokud by chtěl někdo akci spojit s prohlídkou památek, může navštívit místní hrad, zámek nebo synagogu. Program bude trvat po celý den, od 9 do 21 hodin.

V rámci krajských dožínek proběhne také v 15.20 slavnostní předávání certifikátů Regionální potravina. Výrobci převezmou ocenění z rukou krajské koordinátorky CSV Dagmar Adámkové a vedoucí Oddělení potravinového řetězce Ministerstva zemědělství Dany Třískové.

 

Značka Regionální potravina se letos udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 526 oceněných produktů.

Regionální potravinu získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

V Jihomoravském kraji je o značku tradičně velký zájem. Už několik let po sobě v počtu přihlášených výrobků i výrobců obsazuje stříbrnou příčku. V letošním roce o soutěž projevilo zájem 54 výrobců se 193 výrobky. A které produkty zvítězily?

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

TLAČENKA

Josef Jůza

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

KLASICKÁ VEPŘOVKA

Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.

 

Sýry, včetně tvarohu

Kozí sýr zrající – přírodní

Markéta Palánová

 

Mléčné výrobky ostatní

Milunino kysané mléko Bio

Ing. Barbora Filípek Spitzová

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Dýňový chléb

Rodinná pekárna Sokol s.r.o.

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Míša dort

Pekárny Blansko a.s.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Jablečný mošt - odrůda Braeburn

AGRO Stošíkovice, s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňkový džem výběrový (EXTRA)

Ing. Marcel Malůšek

 

Ostatní

Svatojánské ořechy

Chuť Moravy s.r.o.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.