VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Sedm nejlepších výrobků Olomoucka získalo značku Regionální potravina

11. 10. 2012

(Olomouc, 11. října 2012) Nejlepší potraviny Olomouckého kraje dnes v rámci festivalu OLIMA obdržely ocenění Regionální potravina. Náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík a hejtman Martin Tesařík předali certifikáty sedmi producentům, kteří zvítězili v letošním ročníku soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje. Soutěž Regionální potravina pořádá již třetím rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci  proniknout na trh. Spotřebitelé na oplátku dostávají s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

„Ocenění jsme letos udělili pouze v sedmi z devíti kategorií. Nejvíce byla zastoupena kategorie Masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie Sýrů včetně tvarohu. Naopak nejmenší zájem jsme zaznamenali u cukrářských a trvanlivých masných výrobků, proto jsme tyto dvě kategorie nevyhlásili,“ vysvětluje Josef Hlavinka z místní Agrární komory, která soutěž v regionu organizuje.

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v první den festivalu gastronomie a nápojů OLIMA v pavilonu E. Ten se zaměřuje na přehlídku kvalitní domácí potravinářské produkce a regionálních specialit. Součástí výstavní expozice je i prodej a ochutnávka oceněných výrobků. Festival nabízí až do neděle bohatý doprovodný program včetně kuchařské soutěže OLIMA Cup 2012. Účastníci klání budou soutěžit v přípravě pokrmů z výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje 2012:

  Kategorie: Oceněný výrobek:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas

Farmářská klobása tenká

(Váhala a spol., Hustopeče nad Bečvou)

2. Masné výrobky trvanlivé cena neudělena
3. Sýry včetně tvarohu

Sýr Brníčko zrající

(Michal Hrdlička, Brníčko)

4. Mléčné výrobky ostatní

Porubáček, šlehaný tvarohový krém

(Zdeňka Horníková, Hustopeče nad Bečvou)

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Koláč hanácký (Jitka Haberlandová, Mezice)
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek cena neudělena
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína) Zubr Gold (Pivovar Zubr, Přerov)
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Šípkový džem (Designfoods, Zábřeh na Moravě)
9. Ostatní

Tvarůžková roláda

(Tvarůžková cukrárna, Loštice)

 Kontakt pro další informace:

Šárka Augustinová

E-mail:
sarkaaugustinova@ogilvycom, tel.: 601 388 213

O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.