VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Sedm producentů Libereckého kraje získalo značku Regionální potravina

4. 10. 2013

(Liberec, 4. října) Sedm producentů z Libereckého kraje si dnes převzalo značku Regionální potravina. Pro prestižní ocenění kvality a regionálního původu si přišli na prodejní výstavu Den regionálních potravin Libereckého kraje.

„Podpora a propagace regionálních výrobců potravin dlouhodobě patří mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami. Chceme v tomto trendu i nadále pokračovat,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Libereckém kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 45 produktů od 17 výrobců.

V soutěži se potkávají každoročně nováčci s těmi, co o ocenění soutěží již poněkolikáté. Paní Drahomíra Macková vlastní rodinné Pekařství U Drahušky a letos zkusila štěstí se svými domácími mini svatebními koláčky „Do soutěže jsem se přihlásila ze zvědavosti. Pečení je pro mě spíš radost než byznys, o to víc mě ocenění Regionální potravinou potěšilo. Příští rok to zkusím znova, třeba s mými houstičkami,“ popisuje paní pekařka ze Smržovky.

Podruhé se do soutěže přihlásila firma Samir, kde se zabývají výrobou kysaného zelí už od roku 1988. Značku Regionální potravina získali letos za kysané zelí bílé, v minulém roce za červené kysané zelí. „Značka Regionální potravina není o kvantitě, ale o kvalitě. Nezáleží na tom, jestli se nám zvýší obrat, ale to, že jsou lidé s naším výrobkem spokojení,“ vysvětluje ředitel firmy Petr Matušík a dodává: „Moc si cením toho, že Ministerstvo zemědělství takto podporuje české potraviny a potravinářství.“

Slavnostní předávání proběhlo v rámci 7. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje. Návštěvníci výstavy, která nabízí setkání výrobců a spotřebitelů, si mohli také pochutnat na pokrmech připravených z regionálních produktů.

Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2013 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Bělská čertova klobása

Podkrkonošská uzenina s. r. o.

2. Masné výrobky trvanlivé Cena nebyla udělena
3. Sýry včetně tvarohu

Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky

Jiří Vrkoslav

4. Mléčné výrobky ostatní

BIO ovčí mléko

Josef Pulíček

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Mini svatební koláčky

Drahomíra Macková

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Cena nebyla udělena
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Rohozec X

PIVOVAR ROHOZEC, a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SAMIR kysané zelí

SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

9. Ostatní

Lahodné ovocné sorbety

Heinrich Valentin Schwarzkopf

Kontakt pro další informace:

Vladimíra Pachlová

Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567
Email: info@apiccz


O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.