VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Ústecký kraj odstartoval soutěž o Regionální potravinu 2019

15. 5. 2019

Tisková zpráva

Litoměřice 15. května 2019 – Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 právě odstartoval. První kraj, ve kterém hodnotitelská komise vybírala letošní vítěze, je Ústecký. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 179 produktů od 43 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny. Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Soutěž o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky právě odstartovala. V Ústeckém kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze za každou z devíti kategorií. Neměla to vůbec jednoduché. Celkem totiž bylo přihlášeno 179 výrobků, zvítězit však může jen devět z nich. Komisi, která o tom rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2019 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Tlačenka světlá

VARNSDORFSKÉ UZENINY s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Jehněčí klobása

Chovaneček s.r.o.

 

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ VÁLEČEK VE VOSKU

Jakub Laušman

 

Mléčné výrobky ostatní

Připínáček z Drmal

Farma Drmaly s.r.o.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Celozrnný chléb

Jiří Ondečko

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Mrkváč

Family Bakery s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

LEŽÁK

PIVOVAR KOCOUR VARNSDORF s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Karlátka BIO sušené švestky s peckou od Švestkové dráhy

Farma U Švestkové dráhy s.r.o.

 

Ostatní

OTVICKÉ LUPÍNKY Solené

AVENTA CZ, s.r.o.

  

kompozice USK

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.