V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina 2018

20. 6. 2018

Tisková zpráva

V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Ostrava 20. června 2018 – Letošní soutěž o značku Regionální potravina se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Příští týden zasedne hodnotitelská komise naposledy. Moravskoslezský kraj dnes řadu oceněných výrobků rozšířil o osm nových přírůstků. Letošního klání se zde zúčastnilo 96 produktů od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina.

 

 

O prestižní značku Regionální potravina byl v Moravskoslezském kraji velký zájem. Zatímco do prvního ročníku soutěže v roce 2010 se zde přihlásilo 64 výrobků, v letošním roce už to bylo 96 produktů od 33 výrobců. Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin, byla tentokrát nejpočetnější kategorií Ovoce a zelenina.

Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina se uděluje v roce 2018 už po deváté. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může vyhrát jen jediný výrobek.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2018 těmto výrobkům:

 

 

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Tatínkova šunka

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

 

Sýry, včetně tvarohu

Jesenický bochník

Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba

 

Mléčné výrobky ostatní

BIO Mléko kozí

Vítkovská zemědělská s.r.o.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Rychvaldský chléb, pšenično – žitný

Rychvaldská pekárna s.r.o.

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

JABLKOVÉ POKUŠENÍ

Cukrárna u Vlasty s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

SMRKOVÉ VÝHONKY

Solertus, s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

džem výběrový borůvky fructusterrae

S U P R E M U S, spol. s r.o.

 

Ostatní

PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ světlá speciál 00 extra

MLÝN HERBER spol. s r.o.

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době ji spotřebitelé najdou u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

  

Vladimíra Nováková

Tiskový mluvčí SZIF

   

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

F E S T I N G s.r.o.

Lukáš Vacek - Jednatel společnosti

Mobil: 602 252 242

E-mail: vacek@festinghk.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.