V Olomouckém kraji se představili vítězové soutěže Regionální potravina

20. 10. 2016

Olomouc, 20. října 2016 – Poslední vyhlášení vítězů v letošní soutěži Regionální potravina se uskutečnilo 20. října na podzimním veletrhu Flora Olomouc u příležitosti festivalu gastronomie a nápojů Olima. Ocenění za Olomoucký kraj předala náměstkyně ministra zemědělství, Jaroslava Beneš Špalková. V soutěži o značku, která je zárukou místního regionálního původu a kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, bylo letos v tomto kraji hodnoceno 124 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 26 výrobků z kategorie Sýry včetně tvarohu.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáháme malým producentům z regionů. Snažíme se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. Bohužel není možné uspokojit každého, výrobců se hlásí opravdu mnoho. Těší mě, že naše spolupráce přináší rovněž další plody, jakými jsou např. Farmářské slavnosti, akce Poznej svého farmáře a mnoho dalších akcí pořádaných přímo na farmách,“ uvedla paní Lucie Hošková z Agrární komory v Olomouckém kraji.

K  udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

FARMÁŘSKÁ KLOBÁSA TENKÁ

VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

KACHNÍ STEHÝNKA VE VLASTNÍM SÁDLE PEČENÁ

Designfoods s.r.o.

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR V BYLINKOVÉ BRUŠETĚ

Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou

 

Mléčné výrobky ostatní

MALINOVÝ MLS

MVDr. Václav Osička, Doubravský Dvůr, Červenka

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

OŘECHOVÝ ROHLÍČEK

Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KATRIN DORT SMETANOVÁ JAHODA

Jarmila Jonáková, Olomouc

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

CHOMOUT REŽNÁ BÁRA

CHOMOUT s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM ARONIE S VIŠNĚMI

Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou

 

Ostatní

SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ JARNÍ

Jaroslav Juráň, Skalička

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 557 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 Ing. Lucie Hošková - Agrární komora Olomouckého kraje Mobil: +420 724 734 693 E-mail: oaksumperk@email.cz 

 

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.