Facebook  Youtube
Regionální potravina

Vítězní producenti soutěže Regionální potravina ze Zlínska a Plzeňského kraje si převzali ocenění

27. 9. 2021

Poslední zářijový víkend se opět předávala ocenění Regionální potravina – tentokrát ve Zlíně a v Nebílovech u Plzně. V obou krajích bylo uděleno ocenění devíti producentům.

Den Zlínského kraje se odehrával už tradičně u Baťova institutu, ani tam nechyběl stánek s ochutnávkou oceněných výrobků. Letos mezi ně patří třeba jehněčí klobása nebo mléčný karamel. Vítězům soutěže Regionální potravina ve Zlíně poblahopřála za Státní zemědělský intervenční fond ředitelka Regionálního odboru Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka. V regionu se letos přihlásilo celkem 35 výrobců se 154 výrobky.

Komise navrhla značku Regionální potravina Zlínského kraje těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

Jehněčí klobása

Farma Rudimov

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Divočák ve vlastní šťávě

VENISON CZ

Sýry včetně tvarohu

SÝR Z FARMY ITALIA

FARMA-ZPZ

Mléčné výrobky ostatní

Mléčný karamel

Ing. Dana Přistoupilová, Malá Bystřice

Pekařské výrobky včetně těstovin

Trnavský chléb "Podpažák"

Pivovar Vraník

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

VANILKOVÝ DORTÍK SE SUŠENKOU

Rožnovské pivní lázně

Alkoholické a nealkoholické nápoje

BIO JABLKO JADERNIČKA

Marek Šenkeřík, Valašské Klobouky

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

sušené Moruše BIO

Radek Přikryl, Strání

Ostatní

Kozenka - jahodová kozí jogurtová zmrzlina BIO

ZERLINA

Ocenění nám přineslo obrovskou radost a zároveň povzbuzení do další práce. Po Trnavě už se to rozkřiklo a lidé nám chodí gratulovat,“ popisuje Slávka Vraníková z Pivovaru Vraník.

I přes skutečnost, že jsme letos koordinovali soutěž ve Zlínském kraji poprvé, přihlásilo se velké množství výrobků, dokonce více než v minulých letech. Je zde i značné množství zcela nových výrobců, kterým se také podařilo vyhrát. Z devíti vítězných výrobků jich bylo šest. Ochutnat a nakoupit si letošní vítězné výrobky bude možné například v úterý 28. září na tradičním Svatováclavském jarmarku v Luhačovicích,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Další předávání certifikátů Regionální potravina se odehrálo o den později na Slavnostech jablek v Nebílovech na Plzeňsku. I tam kromě bohatého programu nechyběla možnost ochutnat a nakoupit oceněné výrobky. O titul Regionální potravina se v regionu ucházelo celkem 130 produktů od 37 výrobců. Ocenění za Státní zemědělský intervenční fond předával vedoucí Oddělení příjmu žádostí a LPIS pro Plzeňský kraj Miloš Dyntar a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

Žiheláček se sýrem

Jaroslav Procházka

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál

Ing. Michal Šnebergr

Sýry včetně tvarohu

Kozobylík

Farma u Františky

Mléčné výrobky ostatní

BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka

Luděk Maruna

Pekařské výrobky včetně těstovin

Žitný chléb

Roman Sebera

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Švestky s karamelem

JS Chocolate

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Kolowrat limonáda

Kolowratovy sady

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Kouzelné hrušky se skořicí

Od Macháčků

Ostatní

Anežčin rakytníkový koncentrát v medu

Ing. Milan Douděra

 

Komise to skutečně neměla jednoduché. Letošní ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kategorie Sýry včetně tvarohu a Mléčné výrobky ostatní se pyšnily značným množstvím kozích produktů,“ vysvětluje krajská koordinátorka soutěže Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o.p.s.

Hnojská zároveň dodává: „Jsme velmi rádi, že na rozdíl od loňského roku, který velkým veřejným akcím nepřál, jsme mohli uspořádat opravdu slavnostní vyhlášení vítězů soutěže. Letos se nově uskutečnilo v Sadech Nebílovy, které jsou několikanásobným držitelem značky Regionální potravina Plzeňského kraje. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost poznat prostředí, kde vznikají kvalitní potraviny. Navíc se mohli osobně potkat se všemi nově oceněnými výrobci, ochutnat jejich výrobky a také si je zakoupit.

Jedním z výrobků, který se na svém obalu může prezentovat logem Regionální potravina, jsou Kouzelné hrušky se skořicí. Helena Macháčková z firmy Od Macháčků říká, že ocenění je důkaz, že svou práci dělají dobře: „Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už po čtvrté.“

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.