Vítězové soutěže Regionální potravina na Dožínkách Zlínského kraje

16. 8. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

Kroměříž 16. srpna 2018 – Dožínky Zlínského kraje v malebné Kroměříži se letos konají už po dvanácté a slavit se budou ve dnech 17. a 18. srpna. Tradice na počest úrody je spojena s řadou rituálů a zvyklostí, mezi které patří i slavnostní předávání značky Regionální potravina Zlínského kraje vítězům soutěže. Vždyť právě Regionální potravina je oslavou nejlepších výrobků od místních malých a středních producentů.

Na návštěvníky čeká bohatý program od průvodu, dožínkového jarmarku přes vystoupení folklórních souborů, workshop "Plody země v krásu proměněné“ až po gastrofestival a děkovnou mši svatou za úrodu. Dožínkové oslavy začínají v pátek 17. srpna a zakončí je v sobotu 18. srpna světelná show ve 22 hodin. Představení nových vítězů soutěže Regionální potravina Zlínského kraje a slavnostní předání ocenění proběhne v sobotu od 11.30 hodin. Letošní soutěže se ve Zlínském kraji zúčastnilo 29 výrobců a 121 produktů, zvítězilo osm z nich.

Pokud jste fanoušci regionálních dobrot, určitě si nenechte ujít příležitost ochutnat oceněné potraviny. Značka Regionální potravina se letos udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 527 oceněných produktů.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.

Značku Regionální potravina Zlínského kraje 2018 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

TLAČENKA VÝBĚROVÁ

VOMA, s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

 

Sýry, včetně tvarohu

KOZÍ SÝR BALKÁNSKÉHO TYPU

MARTIN VLČEK

 

Mléčné výrobky ostatní

BIO JOGURTOVÉ MLÉKO ČOKOLÁDA

JAVORNÍK – CZ s.r.o.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

KOLÁČ SVATEBNÍ MÁSLOVÝ

AGRODRUŽSTVO ROŠTĚNÍ, družstvo

 

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

PIŠKOTOVÝ MLS, 60g

AVOS a.s.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

HOŠTĚTÍNSKÝ MOŠT JABLKO RAKYTNÍK BIO

MOŠTÁRNA HOŠTĚTÍN s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

VESELÁ ŠVESTKOVÁ POVIDLA

VESELÝ GRUNT s.r.o.

 

Ostatní

HOVĚZÍ STEAK S KOŘENÍM NA GRILOVÁNÍ

RITTET A SYN s.r.o.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.