VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Výsledky soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje byly vyhlášeny na Zahradě Čech v Litoměřicích

14. 9. 2012

(Litoměřice, 14. září 2012) V první den nejnavštěvovanější zahradnické výstavy Zahrada Čech předal náměstek ministra zemědělství Radek Braum v amfiteátru výstaviště ocenění nejlepším devíti Regionálním potravinám Ústeckého kraje. Po celou dobu trvání výstavy mohou návštěvníci ochutnat regionální delikatesy. Od pátku 14. září do soboty 22. září budou k ochutnání i k prodeji v rámci expozice značky Regionální potravina ve výstavním pavilonu A.

„Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již třetím rokem. Každý rok je tak bohatší v každém kraji o devět nejkvalitnějších regionálních potravin. Podmínkou je, aby byly vyrobené minimálně ze 70 % z místních surovin, hlavní surovina pak musí být 100% tuzemského původu,“ vysvětluje podmínky soutěže ministr zemědělství Petr Bendl.

O doprovodný hudební program se během slavnostního dne postaral Jožka Šmukař s cimbálovou kapelou. Součástí slavnostního ceremoniálu byla i ochutnávka oceněných výrobků, která bude trvat po celou dobu konání výstavy.

Značkou Regionální potravina, která se uděluje na čtyři roky, je oceněno už 273 potravinářských výrobků z celé republiky.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Ústeckého kraje 2012:

  Kategorie: Oceněný výrobek:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas Verneřický zauzený šunkový salám (AGROKOMPLEX, spol. s r.o. Verneřice)
2. Masné výrobky trvanlivé Verneřická papriková klobása  (AGROKOMPLEX, spol. s r.o. Verneřice)
3. Sýry včetně tvarohu Pastevecký čerstvý sýr (MLÉKÁRNA Varnsdorf, s r.o.)
4. Mléčné výrobky ostatní Smetanový krém BOBÍK s jahodami (Bohušovická mlékárna a.s, Bohušovice nad Ohří)
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Cop Českého Švýcarska (Pavlína Ptáčková, Jiřetín pod Jedlovou)
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Dlaskův větrník (František Dlask, Varnsdorf)
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína) Kocour světlý ležák (Pivovar Kocour Varnsdorf, s.r.o.)
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Sušená jablka (SEVEROFRUKT, a.s. , Travčice)
9. Ostatní Květový med (Ing. Radek Geletič, Lovosice)

Kontakt pro další informace:

Kateřina Kudlová, MAS Šluknovsko
E-mail: massluknovsko@atlascz, tel.: 607 949 865

O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.