Výstava Zemědělec přivítá nově oceněné držitele značky Regionální potravina

4. 10. 2012

(Lysá nad Labem, 4. října 2012) Nejlepší Středočeské Regionální potraviny letošního roku budou slavnostně vyhlášeny u příležitosti podzimního veletrhu Zemědělec 2012 na Výstavišti v Lysé nad Labem. Náměstek ministra zemědělství Jiří Mach předá v pátek 5. října ocenění osmi středočeským výrobcům. Návštěvníci Zemědělce mohou ochutnat i zakoupit oceněné výrobky po všechny výstavní dny od 4. do 7. října ve stánku Středočeské Regionální potraviny.

„Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již třetím rokem. Každý rok je tak bohatší v každém kraji o devět nejkvalitnějších regionálních potravin. Podmínkou je, aby byly vyrobené minimálně ze 70 % z místních surovin, hlavní surovina pak musí být 100% tuzemského původu,“ vysvětluje podmínky soutěže ministr zemědělství Petr Bendl.

Páteční výstavní dopoledne zahájí slavnostní ceremoniál předávání certifikátů nejlepším výrobkům Středočeské Regionální potraviny v hale A2. Od 10 do 12 hodin náměstek ministra zemědělství Jiří Mach předá certifikát a pamětní plaketu výrobcům v osmi kategoriích, kategorie Mléčné výrobky ostatní zůstala letos bez vítěze. Slavnostním vyhlášením provede rozhlasová moderátorka Markéta Mayerová, hudebně ho doprovodí Duo dobříšského zámku.

Pokrmy z  oceněných surovin od mistra kuchaře Roberta Zatloukala mohou návštěvníci veletrhu ochutnat v expozici značky Regionální potravina. Každý výstavní den předvede vítěz soutěže Na nože! svůj um přímo před zraky diváků. Ti se mohou navíc zúčastnit znalostní soutěže o dárkové koše plné Regionálních potravin. Každý den jej obdrží tři vylosovaní šťastlivci.

Přehled výrobků, kterým bude v pátek udělena Středočeská Regionální potravina 2012:

  Kategorie: Oceněný výrobek:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas Kachní roláda pečená (Jatky Bojmany)
2. Masné výrobky trvanlivé

Frantík

(Řeznictví a uzenářství U Dolejších, Davle)

3. Sýry včetně tvarohu

Milko ovocný tvaroh – lesní plody

(Polabské mlékárny, Poděbrady)

4. Mléčné výrobky ostatní cena neudělena
5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Polabský řepánek

(Pekařství Kopecký, Nymburk)

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Dobřejovický vdolek

(Bagety STAP, Dobřejovice)

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína)

Bohemia mošt – jablečný

(Bohemia Apple, družstvo Tuchoraz, Kolín)

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Jahody (Berry Servis, Český Brod – Břežany)
9. Ostatní Med květový – Bohdaneč (Zelená Bohdaneč)

Kontakt pro další informace:

Šárka Augustinová

E-mail: sarkaaugustinova@ogilvycom, tel.: 601 388 213


O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.