Výstava Život na zahradě dějištěm předávání cen Regionální potravina Moravskoslezského kraje

22. 9. 2017

Zasloužené ceny Regionální potravina Moravskoslezského kraje budou zítra předány výrobcům na 14. ročníku prodejní a kontraktační výstavy ŽIVOT NA ZAHRADĚ na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji ucházelo celkem 117 produktů od 33 výrobců.

Kontraktační výstava Život na zahradě probíhá od 22. do 24. září na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Jedná se už o 14. ročník této akce. I letos jako již tradičně nabídne výstava prodej květin, okrasných rostlin a dřevin, včelařských a zahradnických produktů a potřeb. Bude se na co dívat: Prezentují se zde nejen naši výrobci, ale i výrobci ze zahraničí. Pro návštěvníky je připravena přehlídka nejkrásnějších plodů letošního roku, překrásná aranžmá a dekorace ze živých i sušených květin, také z ovoce, zeleniny a dřevin. A nejen to – odborné rady budou zájemcům udílet zkušení zahradníci a včelaři. Zároveň zde proběhne výstava Zdraví a duše spojující zdravý životní režim a duchovní nauky. Jak putovat se zdravými výrobky směrem ke kráse, ukáže sekce Bio Beauty. Ke zdravému životnímu stylu kvalitní potraviny neoddělitelně patří. Proto k výstavě Život na zahradě dobře „pasuje“ předávání cen Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Úspěšným výrobcům předá ocenění v rámci sobotního programu ve 12:20 hodin ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Jitka Götzová a ředitel Regionálního odboru SZIF v Opavě Pavel Jaroš.

Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Už poosmé získaly ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězily v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Celkem bylo letos v Moravskoslezském kraji přihlášeno 117 produktů od 33 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Pekařské výrobky s počtem 24 výrobků.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2017 dostává 8 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

HOVĚZÍ ŠUNKA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI

ŘEZNICTVÍ H+H, S.R.O.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

BEZ OCENĚNÍ

Sýry včetně tvarohu

FARMÁŘSKÝ SÝR

ING. VOJTĚCH MENŠÍK, KUNČICE POD ONDŘEJNÍKEM

Mléčné výrobky ostatní

KRAVÁČEK ČOKOLÁDOVÝ

MARKÉTA TOBĚRNÁ, VELKÉ ALBRECHTICE

Pekařské výrobky včetně těstovin

NUDLE POLÉVKOVÉ S LIBEČKEM A PETRŽELKOU

FAJNA PASTA S.R.O.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KARAMELOVÝ VĚNEČEK

DRUŽSTVO NAPROTI

Alkoholické a nealkoholické nápoje

BEZINKA SIRUP

EVA DUDOVÁ, OSTRAVA – MORAVSKÁ OSTRAVA

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM VÝBĚROVÝ ANGREŠT

S U P R E M U S, SPOL. S R.O.

Ostatní

BYLINNÝ ČAJ KVĚTOVÝ

SOLERTUS, S.R.O.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF