VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje získalo devět nových produktů

16. 7. 2014

(Ostrava, 16. července) Ve středu odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižní značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Devíti místním producentům bylo ocenění předáno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném Trojhalí v Dolní oblasti Vítkovic. Soutěž Regionální potravina, kterou pořádá Ministerstvo zemědělství, oceňuje již pátým rokem ty nejkvalitnější místní výrobky ve 13 regionech České republiky.

"Je velmi potěšující, že o značku Regionální potravina mají čím dál větší zájem jak regionální producenti, tak zákazníci. Věřím, že jdeme správným směrem. Snažíme se přesvědčit také obchodníky, aby regionální výrobky zařazovali do své nabídky. Produkty oceněné značkou Regionální potravina jsou zárukou kvalitní regionální produkce" uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ministerstvo v letošním roce ocenilo 106 výrobků ze všech krajů. Hodnotil se zejména vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti.

O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se v kraji ucházelo 104 produktů od 39 výrobců. "Letos se přihlásil rekordní počet výrobců, nejsilnější zastoupení měly kategorie Pekařské výrobky a Masné výrobky" upřesnila Silvie Kořistková z Regionální agrární komory Ostravsko, která soutěž v kraji organizuje. O logo soutěžili výrobci v devíti kategoriích.

Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Grilovací klobása extra

Milan Žabčík

2. Masné výrobky trvanlivé

Trvan Turist

Jaroslava Klemensová - MASOMA

3. Sýry včetně tvarohu

Kozí čerstvý sýr

Ekofarma Šťastná koza

4. Mléčné výrobky ostatní

Ochucené hlavnické jogurtové jahodové mléko

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Rychvaldská česneková placka

Rychvaldská pekárna s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Kravařský malinový dort

Ludmila Jařabová

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Aroniovo – bezový nektar (Aronie z Podbeskydí)

Lubomír Janhuba

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Výběrový džem borůvkový FRUCTUS TERRAE

Supermus s.r.o.

9. Ostatní

Müsli ovesky – ořechové

Stanislava Supová

Kontakt pro další informace:

Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko
Mobil: +420 734 461 940
Email: potravinasilvie@seznamcz
Email: tiskove@mzecz

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.