Jidáše

Suroviny:

500 g hladké mouky

50 g změklého másla

40 g krystalového cukru

2 žloutky

250 ml mléka

42 g droždí

sůl

mák na posypání

1 vejce na potření

 

Postup:

Připravíme kvásek: droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek. Necháme vykynout. Ke zbylé dávce hladké mouky přidáme žloutky, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek. Směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Z těsta vyválíme dlouhý válec, který nakrájíme na 20 malých dílků. Každý dílek rozválíme na tenký váleček o délce asi 35 cm a stočíme jidášky do tvaru spirály (tvar má připomínat stočený provaz, na kterém se Jidáš oběsil). Klademe je na tukem vymazaný smaltovaný plech a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě 20 minut.

   

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.