Sýry (včetně tvarohu)
Stanislav Zámečník – Farma U Stromovouse
Moravskoslezský kraj
2018
Vlastní receptura středně dohřívaného polotvrdého sýra, spočívající v ojedinělé kombinaci mezofilních smetanových a termofilních kultur. Kravské mléko pochází z vlastního chovu krav plemena Jersey o vysoké tučnosti, které dodává sýru nadstandardní tučnost. Krávy jsou chovány po větší část roku pastevním, přírodě blízkým způsobem na jesenických horských loukách plných bylin. Tyto skutečnosti dávají sýrům specifickou a jedinečnou chuť.
První úvahy o založení farmy sahají do roku 2010. Silná byla myšlenka vyrábět vlastní produkty pro vlastní potřebu a trvale se usídlit do krásných hor a přírody Jeseníků. Sny se začaly uskutečňovat na podzim roku 2011, kdy si rodina z farmy manželů Macháčkových odvážela první dvě kozy. Podzim roku 2012 byl také rokem rozhodnutí pořídit k chovu koz malou kravičku, tak, aby farma byla celý rok soběstačná v produkci mléka. V počátcích vyráběli sýry a výrobky jen pro svou spotřebu a blízkou rodinu. Poptávka po „vlastních“ sýrech a výrobcích však raketově rostla, a padlo další rozhodnutí věnovat se farmě a sýrařině profesionálně. Dnes má rodinná farma 25 plemenných koz hnědých krátkosrstých, 4 krávy mléčného plemene Jersey, jejichž mléko je pro svou kvalitu a tučnost určeno právě na následné zpracování. V obou případech jde o chov pastevní, kdy množství bylin, které na jesenických loukách rostou, umí zvířata zapracovat do mléka, což se následně projeví i na vysoké kvalitě výrobků. Vyprodukované mléko je typu "senné mléko". Kvalita senného mléka je spojena se způsobem krmení krav. Senné mléko je od dojnic, které jsou od května do října pouze na pastvě, následně pak krmeny senem a obilovinami. Tedy žádná siláž a senáž. Mléko je zpracováváno ve vlastní malé mlékárně a sýrárně. Do každého výrobku vkládájí majitelé jen to nejlepší z mléka vlastních zvířat, a navíc kus jich samotných, vlastního nadšení a radosti z toho co dělají, kus hor a drsné krajiny, kde se zvířaty žijí. Aby farma udržela kvalitu produktů, musí projít rukama, kterým věří a ne velkovýrobou. Každý sýr a výrobek je originál. A tak jako na začátku, snaží se dělat sýry a výrobky s láskou, vášní a rukama, kterým věří.
Telefon: 602 733 627
E-mail: stanislav.zamecnik@seznam.cz
Copyright 2015-2018 Regionální potravina