KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

máslo 30 g
1 ks cibule, oloupaná a nasekaná
1 ks větší moučná brambora, oškrábaná a nařezaná na kostičky
1 ks květák (asi 500g), natrhaný na růžičky a nasekaný na větší kousky (Květák, Petr Tůma )
1 ks bobkový list
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1 l horký a silný zeleninový vývar
100 ml smetana nebo plnotučné mléko

 

Postup:

V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku. Tato polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete vynechat.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.