Facebook  Youtube
Regionální potravina

Ocenění Regionální potravina získalo devět producentů z Moravskoslezského kraje

11. 10. 2021

Kozí sýr s pažitkou, Kaplanův řez nebo mikrobylinky Amarant. To je část oceněných produktů, které zvítězily v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2021. Certifikáty si producenti převzali na slavnostním vyhlášení v rámci Hradního hodokvasu v Ostravě, kde také měli návštěvníci možnost oceněné výrobky ochutnat i zakoupit.

Více jak 141 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty celkem od 41 výrobců.

Tomáš Lecián z Kroměříže, který získal certifikát pro mikrobylinky Amarant, po slavnostním vyhlášení prozradil: „O soutěži Regionální potravina jsem se dozvěděl z výlohy zdravé výživy, kam dodávám naše mikrobylinky. Napadlo mě navštívit web a poptat se na spolupráci. Viděl jsem tam možnost zapojit se do soutěže, tak jsem to udělal. Bylo pro mě velkým překvapením, že jsme vyhráli.“

Regionální potravinou Moravskoslezského kraje 2021 byly vyhlášeny:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

Uzená paštika

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

ŠKVARKY V SÁDLE

MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA

Sýry včetně tvarohu

Kozí sýr s pažitkou

Mgr. Milan Myška, Albrechtičky

Mléčné výrobky ostatní

JOGURT BÍLÝ

Stanislav Zámečník, Ostrava

Pekařské výrobky včetně těstovin

NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou

Fajna pasta

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Kaplanův řez

Labumix

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Sirup angrešt fructusterrae

Supremus

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

AMARANT

Tomáš Lecián, Kroměříž

Ostatní

Pastovaný med s mátou

Slezská zahrádka

Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, i přes situaci s koronavirem, přihlásilo v kraji rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou. Obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017,“ doplnil regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G. 

Vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje předal ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Opava Pavel Jaroš a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.