Facebook  Youtube
Regionální potravina

Odstartoval další ročník soutěže Regionální potravina, v Hradci Králové porota nominovala 8 výrobků

3. 6. 2021

V Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy. 

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

 

Masné výrobky tepelně opracované

HOVĚZÍ PÁRKY

HAVLÍKŮV DVŮR s.r.o.

 2

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy

FARMÁŘSKÝ MAZÁNEK Z MANGALICE S CIBULÍ

Ing. Jan Bošina, Vernéřovice

 3

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ ŽERVÉ

Krkonošská kozí farma s.r.o.

 4

Mléčné výrobky ostatní

Farmářské mléko

Karsit Agro, a.s.

 5

Pekařské výrobky včetně těstovin

Žitný kvasový chléb s otrubami

Jiří Rudolf, Česká Skalice

 6

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karamelový větrník od prince

Radka Luňáková, Černilov

 7

Alkoholické a nealkoholické nápoje

PODORLICKÁ VIŠŇOVICE

Podorlická sodovkárna, s.r.o.

 8

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Brokolice ze Všestar

Zemědělské družstvo Všestary

 9

Ostatní

Nevyhlášeno

 

 

 

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V osmi kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců.
V letošním ročníku soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno rekordních 178 výrobků. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 38 vzorků“,
uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo užívat značku Regionální potravina, což značí, že výrobky jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Navíc jsou spojené s daným regionem a nezřídka se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhly dvě hodnotitelské komise složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.