Facebook  Youtube
Regionální potravina

Prvních pět výrobků získalo ocenění Regionální potravina Zlínského kraje

10. 8. 2010

Prvních pět výrobků získalo ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. Ocenění podporuje Ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu specialit regionálního původu. Ve Zlínském kraji se tato značka uděluje poprvé, ale budou následovat i další kraje.

Ocenění se udělovalo v kategoriích maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), kategorie ovoce a zelenina a ostatní potravinářské výrobky.

Cenu Regionální potravina Zlínského kraje získaly v prvním ročníku toto produkty:

  • Kategorie maso a masné výrobky - Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřich Bořuta, Trnava

Jedná se o specialitu majitele, která vznikla vlastní kombinací koření a bylin.

  • Kategorie mléko a mléčné výrobky – sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, a. s. Kroměříž

Jakostní přírodní polotvrdý sýr vyrobený z upraveného pasterovaného mléka. Je slabě solený. Má tvar sýrového bochníku. Je určen k přímé spotřebě i na další zpracování  

  • Kategorie pekařské a cukrářské výrobky - Soubor frgálů z Cyrilova pekařství s.r.o., Hrachovec

Frgál je typický výrobek pro Valašsko s rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů i  nádivky se zpracovávají v  naší pekárně.Balení provádíme na přání zákazníka do našich krabiček, nebo do jeho dodaného obalového materiálu. Řekla majitelka pekárny paní Věra Kundrátová. Velký frgál je vyráběn z více druhů nádivek, je určen pro sváteční příležitosti. Jeho okraj zdobíme  pletencem a frgál zdobíme dle přání zákazníka.  

  • Kategorie alkoholické a nealkoholické výrobky  - Medovina od pana Jaroslava Háby, Lhotsko

 Svou medovinu vyrábí pan Hába podle receptury, která je rodinným tajemstvím a vyžaduje velice důsledný výběr velmi kvalitních a ekologicky nejčistších vstupních surovin jako je med, byliny a koření. Medovinu nechávám tří až pět let zrát. Poté ji prodávám jako doplněk k medu a veškerého sortimentu, řekl pan Hába.

  • V kategorii ostatní cenu získala Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov spol. s r.o., Holešov.

Přes značnou konkurenci v této oblasti se firma v krátké době prosadila nejen na regionálním moravském trhu, ale například i v hlavním městě Praha. Úspěšný je zejména prodej bezvaječné tatarské omáčky a bezvaječné  salátové majonézy, které jako jediný výrobce v ČR dodáváme nejen do potravinářských velkoobchodů, hotelů, restaurací, ale pro snížené nebezpečí bakteriání kontaminace i do škol a nemocnic. Sdělil Ing. Petr Procházka.

Oceněným výrobcům budou slavnostně předány ceny a certifikáty na Krajských dožínkách v Kroměříži dne 4. září 2010.

Jednotlivé produkty můžete také posoudit na řadě ochutnávek, které budou probíhat v celém Zlínském kraji.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.